Lääkärijohtaja kertoo MTV:lle lukemat, joihin on päästävä koronarajoitusten höllentämiseksi – pari viikkoa laskeneet luvut eivät vielä riitä

Onko koronan kolmas aalto taittumassa? – HUS:n Mäkijärvi:"Olen varovaisen toiveikas" 4:42
Onko koronan kolmas aalto taittumassa? – HUS:n Mäkijärvi: "Olen varovaisen toiveikas"

Kahden viikon aikana raportoitujen koronatartuntojen määrä on laskenut yli kolmellasadalla. HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo MTV Uutisille olevansa varovaisen toiveikas siitä, että koronatartuntojen määrän lasku on todellakin alkanut.

Mäkijärven mukaan vielä täytyy katsoa viikon tai pari, että tartuntamäärien laskulle saadaan vahvistus. 

– Nythän tilanne on kovin erilainen eri puolilla Suomea. Uudellamaalla tartuntaluvut ovat laskeneet vain viitisen prosenttia huippuluvuista. Suunta on kuitenkin oikea. Potilasluvut sen sijaan ovat edelleen korkeat. Terveydenhuollon näkökulmasta mitään suurta muutosta ei ole vielä tapahtunut, hän huomauttaa.

Mäkijärvi uskoo, että rajoitukset ja varsinkin sulkutila ovat vaikuttaneet eniten siihen, että koronatartuntamäärät ovat tulleet alaspäin. Myös tartunnanjäljitystä on saatu hieman parempaan jamaan. Vaikka moni asia on nyt siis  hieman paremmassa kunnossa, niin Mäkijärvi laittaisi jäitä hattuun.

– Täytyy olla varovainen vielä ja varautua siihen, että tämä ei ole lopullisesti kääntynyt kuitenkaan.

Mäkijärven mielestä Suomessa pitäisi päästä palaamaan tartuntamäärissä tilanteeseen, jossa oltiin ennen joulua. Tämä tarkoittaisi tartuntamäärien puolittumista.

– Silloin olemme varmalla pohjalla ja voimme katsoa, että mitä rajoituksia tässä ei enää tarvita. Nyt tilanne on sen verran hankala ja epävarma, että ei ole syytä muuttaa näkökantoja. 

Mäkijärvi suositteleekin viettämään pääsiäistä aivan lähipiirin kesken:

– Juhlat jättäisin nyt väliin. Juhlitaan sitten kun pandemia on voitettu, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat