Inarissa kuvataan sarjaa, jonka budjetilla tuottaisi jopa 50 kotimaista elokuvaa – MTV Uutiset paikalla maailmanluokan kuvauksissa

Lapissa kuvataan kansainvälistä jännityssarjaa 7:21

Inarin pakkasissa kuvataan paraikaa kansainvälistä tv-trilleriä, joka on suurin Suomessa koskaan tehty filmituotanto. Sen budjetilla tehtäisiin liki 50 kotimaista elokuvaa. Suomesta on tullut yhä kysytympi näyttämö ulkomaisille kuvauksille. Inarissa työskelevä saksalais-brittiläinen filmiyhtiö kehuu vuolaasti suomalaisten työmoraalia ja ammattitaitoa. MTV Uutiset vieraili kuvauspaikoilla Inarissa.

Lapissa kuvataan 8-osaista scifi-trilleriä Constellation, jonka pääosissa on ruotsalainen tähti Noomi Rapace.

Ohjaajana on Game of Thrones- ja Breaking bad -sarjoissa meritoitunut Michelle MacLaren.

Rapace esittää astronauttia, joka joutuu vakavaan onnettomuuteen avaruusasemalla. Hän palaa maahan, jossa elämä ei ole enää ennallaan.

Sarjan budjetilla tehtäisiin yli 40 kotimaista elokuvaa

Apple-TV:lle vuoden kuluttua valmistuvan Constellation-sarjan budjetti on noin neljä kertaa suurempi kuin elokuvasäätiön jakama vuosittainen tuki kaikille elokuville Suomessa. Sarjan budjetilla tehtäisiin noin 40-50 kotimaista elokuvaa.

Sarjaa on kuvattu useissa Euroopan maissa ja Marokossa. Suomen Lappiin työryhmä saapui jään ja lumen sekä varsinkin suomalaisten hyvän maineen takia.

– Täällä kaikki tehdään loistavasti. Kun jotain sovitaan, homma toimii. En voisi olla tyytyväisempi.

Näin vuolaasti kehuu saksalais-brittiläisen Turbine Studios-firman tuottaja Daniel Hetzer.

Suomalaiset hoitavat oheistoimintoja: kuljetuksia, tekniikkaa, ruokahuoltoa, lavasterakentamista. Kotiväki pitää myös huolta keskieurooppalaisista pakkasen keskellä. Ohjeet ovat hyvin käytännöllisiä.

Pakkasessa ei saa paleltua

– Ohjeita tarvitaan pukeutumiseen ja kenkien kuivattamiseen, ettei tule paleltumia, kuvailee suomalaisten palveluja hoitavan Film Service Finlandin tuotantojohtaja Jupe Louhelainen.

– Yhtä lailla meillä on myös kokemusta kaluston käytöstä kylmyydessä. Ei tänne pakkaseen kannata tulla ilman suomiryhmää ainakaan pidemmäksi aikaa, nauraa Louhelainen.

Mutta kova ammattilaisuus ja hyvät palvelut eivät yksin riitä. Suomeenkin saatiin viimein kuusi vuotta sitten valtion budjettiin erityinen tuotantokannustinrahoitus.

Sen ansiosta Suomesta palveluja ostava filmiyhtiö saa kuluistaan 25 prosenttia palautuksena.

– Kyllä tämä oli meillekin ehdoton vaatimus, että tulimme Suomeen, myöntää tuottaja Hetzer. Suomen systeemi on erittäin selkeä ja luotettava. Me tuomme Suomeen paljon rahaa.

Miten pärjätä kansainvälisessä kilpailussa?

Inarissa tuotantoyhtiö ostaa palveluja liki kahdella miljoonalla eurolla. Kuljetusautoja tarvitaan useita ja moottorikelkat surisevat järven jäällä.

Yhtä lailla hankitaan majoitus ja ruokahuolto paikallisilta yrittäjiltä, kun sarjaa tekee yli 200 ihmistä.

Suoratoistopalvelut suorastaan imuroivat uusia sarjoja. Suomessakin ala on ollut viime vuodet kovassa kasvussa juuri Inarin kaltaisten projektien ansiosta. Mutta miten käy tulevaisuudessa?

Tuotantokannustin on nykyään välttämätön, jotta kilpailussa pärjäisi. Se on käytössä kaikissa Euroopan isoissa maissa. Suomessa se on nykyisin 10 miljoonaa euroa vuodessa.

Viime vuonna määräraha loppui jo toukokuussa, mutta se saatiin tuplattua – toistaiseksi.

Tuotantokannustin on budjettipolitiikkaa ja hallitus on taas vaihtumassa.

– Ongelma on se, että kannustin ei ole pysyvä, miettii Jupe Louhelainen.

– Kun sähköpostiani katselen, tiedusteluja päästä Suomeen kuvaamaan tulee runsaasti. Mutta useamman tuotantokauden sarjassa riski on suuri, jos tuotantokannustimesta lähivuosille ei ole varmuutta.

– Jos Suomessa halutaan kasvua tällä alalla, tukeen pitäisi panostaa enemmän.

Työvoimapula iskee täälläkin

Louhelainen myöntää, että työvoimapulakin voi tulla kasvun esteeksi.

– Jos tällaisia Inarin projekteja pitäisi käynnistää useampi vuodessa, ei riittäisi työvoima. Mutta on hyvä muistaa, että näissä hommissa tarvitaan paljon muitakin kuin elokuva-alan ammattilaisia.

– Täällä työllistyvät hyvin myös festivaalien roudarit ja lavanrakentajat. Festarithan pidetään kesällä. Tällainen tammikuun napakka keli on festarien rakentajille aivan oivallinen aika, hymyilee Louhelainen.

Lue myös:

    Uusimmat