Mainos

IMF: Saksalaisten pitäisi jäädä eläkkeelle nykyistä myöhemmin

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n mukaan saksalaisten pitäisi jäädä eläkkeelle myöhemmin, kertoo CNN.

Suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle monet Euroopan maat ovat laskeneet ikää, jolloin eläkettä alkaa kertyä. Saksa on puolestaan laskenut eläkeikää siten, että moni saksalainen pystyi vuonna 2014 jäämään eläkkeelle 63-vuotiaana.

Saksan talousasioiden neuvoston mukaan tämä saattaa maksaa Saksalle 10 miljardia euroa ylimääräistä vuodessa. 

Vaikka IMF kehotti Saksaa nostamaan eläkeikäänsä, valuuttarahasto ei ehdottanut mitään konkreettista ikää. IMF:n mukaan eläkeiännosto johtaisi siihen, että ihmiset säästäisivät vähemmän ja kuluttaisivat enemmän. Tämä olisi IMF:n mukaan hyväksi taloudelle.

– Eläkeuudistus kannustaisi ihmisiä jäämään eläkkeelle myöhemmin. Se vähentäisi tarvetta säästää rahaa, kannustaisi kulutukseen ja kasvattaisi talouden ylijäämää, sanoo IMF:n asiantuntija Enrica Detragiache.

Eläkeikään tuskin kosketaan vaalien alla 

Saksaa on vuosia kritisoitu siitä, että maa keskittyy liikaa säästämiseen ja vientiin, ei kuluttamiseen ja ostamiseen. Saksa on kuitenkin rikas maa, jonka vaihtotaso on ylijäämäinen.

Syynä ovat pitkälti sen vientituotteet, kuten Volkswagenin autot ja Siemensin turbiinit. IMF:n mukaan Saksan pitäisi keskittyä enemmän myös kotimaan asioihin. IMF kehottaa Saksaa esimerkiksi investoimaan infrastruktuuriin ja turvapaikanhakijoiden integrointiin.

Tärkeimpänä IMF näkee kuitenkin eläkeiän noston. Kehotukset eläkeiän nostosta kaikunevat kuitenkin kuuroille korville. 

– Asia on poliittisesti myrkyllinen. Saksassa on vaalit syyskuussa, joten en usko asian muuttuvan lähitulevaisuudessa, sanoo pääekonomisti Megan Greene omaisuuden hoitoon keskittyneestä Manulife Asset Management -yhtiöstä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.