Imelletty perunalaatikko ja peruna-bataattipaistos 17.12.2001

Toim. Kati Nappa

Imelletty perunalaatikko

1,5 kg jauhoisia perunoita (Puikulaa, Van Goghia)
3-4 rkl vehnäjauhoja
noin 5 dl maitoa tai maitojuomaa
nokare voita
1-1,5 tl suolaa

1. Pese perunat ja keitä ne kuorineen vedessä.
2. Kuori perunat kuumina ja soseuta heti.
3. Ripottele sekaan vehnäjauhoja ja sekoita hyvin.Ripottele loput jauhot pinnalle ja peitä kulho.
4. Anna imeltyä useampi tunti tai mieluiten yön yli lämpimässä paikassa (esim. hellan päällä kun uuni on käytössä, patterin tai muun lämmön lähteen läheisyydessä tai 50 asteen lämmössä uunissa).
5. Sekoita joukkoon maito ja rasva niin että saat vellimäisen seoksen.
6. Kaada sose voideltuun korkealhoon vuokaan ja paista 150 asteessa noin 3 tuntia uunin alimmalla ritilätasolla. Valmis imelletty perunalaatikko on löysää, kauniisti tummunutta ja pinnalta ruskettunutta. Laatikon voi pakastaa hyvin kypsentämättömänä. Petri Kolmosen imelletty perunalaatikko: keitä kuoritut, paksut puikulaviipaleet hyvin vähässä vedessä kypsiksi. Soseuta hyvin, lisää vehnäjauhot, sekoita ja anna imeltyä yön yli. Lisää tarvittava määrä maitoa tai. esim pehmeää sulatejuustoa ja paista kuten edellä.

Peruna-bataattipaistos

4-6 perunaa esim. Rosamundaa
2 bataattia
suolaa, mustapippuria
0,5 -1 dl parmesaaniraastetta
hienonnettua persiljaa
öljyä

1. Pese ja kuori perunat ja bataatit.
2. Leikkaa ne paksuhkoiksi viipaleiksi. Esikypsennä keittämällä tai höyryttämällä. Jäähdytä kylmässä vedessä ja valuta hyvin.
3. Sekoita persilja, paremesaaniraaste, suola ja pippuri keskenään.
4. Nosta öljyllä sipaistun uunivuoan pohjalle 6-8 viipaletta perunaa. Suihkauta tai sipaise pullasudilla pintaan vähän öljyä ja ripottele päälle persilja-parmesaaniseosta. Nosta perunaviipaleiden päälle bataattiviipaleet, mausta ja jatka samalla lailla latomista. Ripottele päällimmäiseksi parmesaani-persiljaseosta.
5. Kypsennä 225 asteessa noin 30 min.
6. Jos haluat päästä helpommalla, lado raa'at peruna- ja bataattiviipaleet kerroksittain vuokaan ja ripottele väliin parmesaani-persiljaseos ja suihkauta vähän öljyä. Kypsennä 200-225 asteessa 1-1 tuntia osan aikaa foliolla tai paistokelmulla peitettynä.

Lue myös:

    Uusimmat