Imatran traaginen kolmoissurma joulukuussa 2016 sai trollitilin liikkeelle, tekijästä ja uhreista levitettiin tahallaan väärää tietoa

1:57

Imatralla joulukuussa 2016 tapahtunut kolmoissurma herätti yhdenlaisen disinformaatiokampanjan sosiaalisessa mediassa.

Video: Imatran kolmoismurhasta syytetty mies oli mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeeton.

Twitter-tili ja paikallismediaa jäljittelevä nettisivu levittivät valheellista tietoa epäillystä ampujasta ja kuolonuhreista. Tekijän väitettiin valheellisesti olleen puolustusvoimien henkilökuntaa ja uhrien venäläisiä.

– Tapaus oli viestinnän näkökulmasta erityinen ja ainutlaatuinen, ensimmäinen sellainen, jossa tällaista härskiä väärää tietoa on lähdetty levittämään, Kaakkois-Suomen poliisin viestintäpäällikkö, ylikonstaapeli Heli Jämsen-Turkki sanoo.

"Trolliviestit ilmestyivät kesken poliisitutkinnan"

– Trolliviestit ilmestyivät kesken kiireisimmän poliisitutkinnan. Olisi ollut ihan tarpeeksi työtä, että saadaan normaaliviestintä hoidettua, Jämsen-Turkki sanoo.

Tilanne oli muutenkin haastava. Ampuminen tapahtui keskellä yötä, jolloin poliisin viestinnän valmius oli heikompi kuin päiväsaikaan. Itsenäisyyspäivän takia moni poliisissa oli pidemmällä vapaalla.

Trollitilin tiedot poliisi kumosi haastatteluissa ja tiedotustilaisuudessa ampumista seuranneena päivänä. Trollin tai trollien henkilöllisyys ja alkuperä jäivät Jämsen-Turkin mukaan poliisille epäselväksi.

"Joskus poliisi joutuu olemaan lyhytsanainen"

Poliisin tiedottamista tapauksessa on kiitelty jälkeenpäin. Jämsen-Turkin mukaan onnistumisen taustalla oli ennen kaikkea se, että esitutkinta saatiin pian siihen pisteeseen, että tilanteesta voitiin kertoa avoimesti.

– Joskus joudutaan pitkäänkin olemaan lyhytsanaisia, sillä esimerkiksi tärkeimmät todistajat on täytynyt kuulustella ennen tiedottamista, ettei ulkopuolisella viestinnällä vaikuteta heidän kertomuksiinsa.

Merkitystä oli Jämsen-Turkin mukaan myös sillä, että asiassa järjestettiin tiedotustilaisuus, jossa poliisi kertoi asioista suoraan yleisölle.

– On tarve, että oikea viesti tulee viranomaisen kertomana. Samalla paikalla olevilla toimittajilla oli mahdollisuus esittää kysymyksiä ja niihin vastattiin suoraan siinä.

Jämsen-Turkki näkee tärkeänä myös sen, että tiedotustilaisuudessa oli paikalla imatralaisille tuttu ylikonstaapeli, joka on työskennellyt paikkakunnalla pitkään ja jonka paikalliset tunnistavat.

– Suru-uutisesta kertoi tuttu kasvo, jonka kanssa keskustelua voitiin jälkikäteen jatkaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja