Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Imatralaisyrittäjä Jani sai tarpeekseen rajoituksista – muutti karaokebaarinsa henkilöstöravintolaksi: "Oli pakko ottaa pykälät esiin"

2:40Ravitsemusliikkeiden ahdinko pakotti nopeisiin muutoksiin – imatralaisyrittäjä muutti baarinsa henkilöstöravintolaksiImatralaisyrittäjä muutti karaokebaarinsa henkilöstöravintolaksi, katso haastattelu videolta.
Julkaistu 12.03.2021 17:19
Toimittajan kuva

Ismo Puljujärvi

ismo.puljujarvi@mtv.fi

Ravitsemusliikkeet joutuivat sulkemaan ovensa kolmeksi viikoksi aiemmin tällä viikolla. Imatralaisyrittäjä Jani Isotalo päätti muuttaa baarinsa henkilöstöravintolaksi, jotta ovet pysyisivät auki.

Etelä-Karjalassa tautitilanne on edennyt leviämisvaiheeseen, joten alueen ravitsemusliikkeiden täytyi sulkea ovensa kolmeksi viikoksi eduskunnan hyväksyttyä hallituksen esityksen aiemmin tällä viikolla.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan sulku ei kuitenkaan koske henkilöstöravintoloita, joissa ruokailu on tarkoitettu rajoitetulle henkilöpiirille.

Sulun on tarkoitus päättyä 28. maaliskuuta.

Imatralla yrittäjänä toimiva Jani Isotalo päätyi poikkeukselliseen päätökseen. Bar Q päätettiin muuttaa henkilöstöravintolaksi. Normaalisti baari toimii lähinnä karaoke- ja biljardiravintolana.

– Jossain vaiheessa tuli mitta täyteen ja oli pakko ottaa pykälät esiin, ja lukea, miten oma liiketoiminta voidaan säilyttää, Isotalo kommentoi päätöstä MTV Uutisille.

Hänen nykyinen henkilöstöravintolansa tarjoaakin ruokaa yhdelle yritykselle, mutta yhteydenottoja on tullut muistakin yrityksistä.

Ravintolan omistaja
Jani Isotalon oli pakko keksiä uusia toimintatapoja liiketoiminnan säilyttämiseksi.

Ravintola-alan rankat hetket

Matkailu- ja ravintolapalveluiden etujärjestö MaRa on arvioinut kolmen viikon sulkutilan aiheuttavan ravintoloille noin 140 miljoonan euron tappiot.

Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta on arviossaan laskenut, että ravintoloille korvataan sulun ajalta 50 miljoonaa euroa.

Isotalon mielestä korvaukset alan menetyksiin nähden ovat riittämättömät.

– Viime keväänä luvattiin kohtuullisia tukia, mutta nämä tuet eivät kata edes kiinteitä kuluja. Pakko on itse keksiä keinoja, jotta ihmisillä säilyy työpaikat, hän jatkaa.

– Ei tällä voittoa tehdä, mutta teemme vähemmän tappiota. Ei tässä palkkaa pysty itselle maksamaan, mutta ainakin voi vuokrat maksaa.

Sanna Marinin hallituksen päätöksiä ravintoloitsija kritisoi epätasa-arvoisina.

– Eihän tämä voi olla niin, että joitakin aloja voi loputtomiin kurittaa, ja toiset alat voivat tehdä ihan mitä haluavat, Isotalo toteaa.

"Kuulostaa lain hengen vastaiselta"

Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilla todetaan, että ravintola voi muuttaa toimintakonseptinsa henkilöstöravintolaksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Liisa Huhtala on kuullut tapauksesta median kautta, eikä hän kommentoi tilannetta yksittäisen ravintolan kohdalta. Huhtala ottaa kantaa asiaan yleisellä tasolla.

– Tavoitteena tällä lakimuutoksella on, että tartuntojen kiihtyminen saadaan katkaistua, Huhtala sanoo.

– Kun ihmiset ovat töissä näin korona-aikanakin, auki olevia henkilöstöravintoloita tarvitaan esimerkiksi sairaaloissa tai teollisuuslaitoksissa. Karaokebaarin muuttaminen henkilöstöravintolaksi kuulostaa yleisesti ottaen lain hengen vastaiselta, jos toiminta ei aidosti ole henkilöstöravintolatoimintaa, Huhtala jatkaa.

Huhtalan tiedossa ei ole, että vastaavaa olisi sattunut muualla Suomessa. 

Hänen mukaansa lakia majoitus- ja ravitsemustoiminnasta valvoo poliisi.

Imatralaisyrittäjän ravintolatyypin muutoksesta uutisoi aiemmin Yle.

Lisää aiheesta:

Uudet ravintolarajoitukset iskevät kipeästi Lapissa – "Tässä aiheutetaan Suomen matkailumaineelle vahinkoa"Ravintolapäällikkönä lähes puolet tuloistaan menettänyt Joni jyrähtää hallituksen hitaasta ja epäselvästä päätöksenteosta – "Härmäläisesti ja takaperoisesti ollaan liikkeellä"Ravintolat avaavat tänään ovensa ristiriitaisin tuntein – "Kuka tulee töiden jälkeen syömään enää tunniksi?"Konkurssi uhkaa satoja ravintola-alan yrityksiä – "Minkälainen kärsimys syntyy alan 80 000 työntekijälle"Ravintola-ala toivoisi suurempia helpotuksia toimintaan – eniten jännitetään, lähtevätkö asiakkaat liikkeelle: "Alkuun ja eteenpäin on pakko päästä"Kouvolalainen yrittäjä Nitta pitää baarinsa auki hallituksen vetoomuksesta huolimatta – näin hän perustelee päätöstä: "Monta unetonta yötä olen viettänyt"
KoronavirusTalousYrittäjyysImatraRavintolatKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus
  • 14.10.14:32
    Tuomiot

    Huoltovarmuuskeskukselle jättilasku kohumaskikaupan tehneen johtajan potkuista

  • 3.10.17:00
    Talous

    EKP-pääjohtaja Lagarde MTV:n erikoishaastattelussa: Lopeta EU-sääntöjen rikkominen, Suomi

  • 22.9.18:58
    Ennätykset

    Ikävä koronaennätys: Miehen tauti kesti yli kaksi vuotta

  • 13.9.08:33
    Yskä

    Yskänlääkkeet tuskin auttavat, jos ikävä yskä vaivaa – kokeile sen sijaan tätä: "Oikeasti ihan tutkittua"

  • 9.9.13:03
    Flunssa

    Koronavirustartunta voikin olla ehkäistävissä apteekin nenäsuihkeella