Imatralaisyrittäjä Jani sai tarpeekseen rajoituksista – muutti karaokebaarinsa henkilöstöravintolaksi: "Oli pakko ottaa pykälät esiin"

Ravitsemusliikkeiden ahdinko pakotti nopeisiin muutoksiin – imatralaisyrittäjä muutti baarinsa henkilöstöravintolaksi 2:40
Imatralaisyrittäjä muutti karaokebaarinsa henkilöstöravintolaksi, katso haastattelu videolta.

Ravitsemusliikkeet joutuivat sulkemaan ovensa kolmeksi viikoksi aiemmin tällä viikolla. Imatralaisyrittäjä Jani Isotalo päätti muuttaa baarinsa henkilöstöravintolaksi, jotta ovet pysyisivät auki.

Etelä-Karjalassa tautitilanne on edennyt leviämisvaiheeseen, joten alueen ravitsemusliikkeiden täytyi sulkea ovensa kolmeksi viikoksi eduskunnan hyväksyttyä hallituksen esityksen aiemmin tällä viikolla.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan sulku ei kuitenkaan koske henkilöstöravintoloita, joissa ruokailu on tarkoitettu rajoitetulle henkilöpiirille.

Sulun on tarkoitus päättyä 28. maaliskuuta.

Imatralla yrittäjänä toimiva Jani Isotalo päätyi poikkeukselliseen päätökseen. Bar Q päätettiin muuttaa henkilöstöravintolaksi. Normaalisti baari toimii lähinnä karaoke- ja biljardiravintolana.

– Jossain vaiheessa tuli mitta täyteen ja oli pakko ottaa pykälät esiin, ja lukea, miten oma liiketoiminta voidaan säilyttää, Isotalo kommentoi päätöstä MTV Uutisille.

Hänen nykyinen henkilöstöravintolansa tarjoaakin ruokaa yhdelle yritykselle, mutta yhteydenottoja on tullut muistakin yrityksistä.

Ravintola-alan rankat hetket

Matkailu- ja ravintolapalveluiden etujärjestö MaRa on arvioinut kolmen viikon sulkutilan aiheuttavan ravintoloille noin 140 miljoonan euron tappiot.

Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta on arviossaan laskenut, että ravintoloille korvataan sulun ajalta 50 miljoonaa euroa.

Isotalon mielestä korvaukset alan menetyksiin nähden ovat riittämättömät.

– Viime keväänä luvattiin kohtuullisia tukia, mutta nämä tuet eivät kata edes kiinteitä kuluja. Pakko on itse keksiä keinoja, jotta ihmisillä säilyy työpaikat, hän jatkaa.

– Ei tällä voittoa tehdä, mutta teemme vähemmän tappiota. Ei tässä palkkaa pysty itselle maksamaan, mutta ainakin voi vuokrat maksaa.

Sanna Marinin hallituksen päätöksiä ravintoloitsija kritisoi epätasa-arvoisina.

– Eihän tämä voi olla niin, että joitakin aloja voi loputtomiin kurittaa, ja toiset alat voivat tehdä ihan mitä haluavat, Isotalo toteaa.

"Kuulostaa lain hengen vastaiselta"

Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilla todetaan, että ravintola voi muuttaa toimintakonseptinsa henkilöstöravintolaksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Liisa Huhtala on kuullut tapauksesta median kautta, eikä hän kommentoi tilannetta yksittäisen ravintolan kohdalta. Huhtala ottaa kantaa asiaan yleisellä tasolla.

– Tavoitteena tällä lakimuutoksella on, että tartuntojen kiihtyminen saadaan katkaistua, Huhtala sanoo.

– Kun ihmiset ovat töissä näin korona-aikanakin, auki olevia henkilöstöravintoloita tarvitaan esimerkiksi sairaaloissa tai teollisuuslaitoksissa. Karaokebaarin muuttaminen henkilöstöravintolaksi kuulostaa yleisesti ottaen lain hengen vastaiselta, jos toiminta ei aidosti ole henkilöstöravintolatoimintaa, Huhtala jatkaa.

Huhtalan tiedossa ei ole, että vastaavaa olisi sattunut muualla Suomessa. 

Hänen mukaansa lakia majoitus- ja ravitsemustoiminnasta valvoo poliisi.

Imatralaisyrittäjän ravintolatyypin muutoksesta uutisoi aiemmin Yle.

Lue myös:

    Uusimmat