Ilo ja suru elävät Merlen perheessä rinnakkain: Lapsen syntymän jälkeen saatiin huonoja uutisia

Erilaiset äidit -sarjan toisessa jaksossa 16.9. perheensä tarinan jakoivat Merle Hirtentreu ja hänen miehensä Alan Haji. Heidän perheensä täydentyi vastikään terveellä tyttövauvalla, Susanilla, mutta ilouutisen rinnalle Alan sai pian myös huonoja uutisia kotimaastaan Syyriasta.

Merlen, 36, ja Alanin arki lähti Susan-tytön syntymän myötä sujumaan erityisen hyvin, sillä tyttölapsi osoitti nopeasti olevansa erityisen rauhallinen lapsi. Loistava alku lapsen kanssa on kuitenkin saanut surullisia sävyjä, sillä lastensa ja muiden sukulaistensa kohtaloa Syyrian levottomuuksien keskellä murehtiva Alan on joutunut vastaanottamaan suruviestejä.

Suru-uutiset varjostavat perheen arkea

Alanin Syyriassa asuvilta sukulaisilta saatiin ilon keskelle surullisia uutisia, kun hän kuuli menettäneensä peräti kolme serkkuaan Syyrian levottomuuksissa.

– Alanin veljenpoika kuoli noin viikko sitten. Aiemmin hän kuuli toisenkin veljenpoikansa kuolleen ja muutama kuukausi sitten hänen siskonpoikansa kuoli pommi-iskussa, Merle kertoo.

Alanin lapset ovat tämänhetkisen tiedon mukaan turvassa Libanonin puolella. Lasten äidin kohtalo on Alanille kuitenkin tällä hetkellä mysteeri.

– Hänen kaksi nuorempaa lastaan on edelleen Libanonissa. Hänen ex-vaimonsa on kuitenkin palannut Libanonista Syyriaan kotikyläänsä sukulaistensa luokse ja nyt kotikylää pommitettiin, eikä hän ole nyt kuullut mitään ex-vaimostaan. Kukaan ei tiedä, että onko hän elossa. Lapset ovat nyt ihan yksin siellä Libanonissa, Merle kertoo.

Alan yrittää yhä kovasti saada järjestettyä lapsilleen turvapaikan Suomesta.

Rauhallinen lapsi jää katraan viimeiseksi

Suru-uutisten varjostama arki on sujunut pienen tyttövauvan kanssa koko perheen onneksi hyvin. Merle on ollut jopa yllättynyt siitä, kuinka helppoa pienokaisen kanssa on toistaiseksi ollut.

– Arki on lähtenyt ihan hyvin sujumaan, hän on niin rauhallinen ja kiltti vauva, Merle kertoo.

Viiden lapsen äiti on kuitenkin vakuuttunut nyt siitä, että Susan jää perheen kuopukseksi. Alanin puolesta lapsia saisi tulla lisää.

– En tiedä, muutanko vielä mieleni, mutta tämä viimeinen raskaus alkoi tuntumaan siltä, että nyt alkaa olla jo lapsiluku täysi ja ikääkin jo sen verran, etten halua enempää lapsia. Alanin puolesta lapsia voisi tulla vaikka kymmenen vielä. Hänellä on itselläänkin 12 veljeä, hänen kotimaassaan se on ihan normaalia, Merle kertoo.

Monikulttuurisuus opitaan jo aivan pienenä

Hirtentreu-Hajin perheessä eri kulttuurit sulautuvat toisiinsa: virolaisuus, syyrialaisuus ja suomalaisuus kulkevat arjessa käsi kädessä. Syyrialainen kulttuuri, virolaiset tavat ja suomalaisuus ovat heidän perheelleen arkipäivää.

Myös kieliä on Hirtentreu-Hajin perheessä käytössä peräti neljä: viro, kurdi, englanti ja suomi. Merle puhuu lapsille viroa ja jonkin verran suomea, mutta kommunikoi Alanin kanssa englanniksi. Alan sitä vastoin puhuu kurdin kieltä ja englantia. Merle ei ymmärrä kurdia eikä Alan viroa. Suomen kielen lapset oppivat tarhassa. Näin on toimittu kaksivuotiaan Eliaksen kanssa ja myös Susan tulee tulevaisuudessa oppimaan neljä kieltä.

– Elias puhuu enemmän viroa kuin suomea. Alan sanoo, että Elias puhuu kurdia ja ymmärtää häntäkin hyvin, Merle kertoo.

ERILAISET ÄIDIT AVAlla maanantaisin klo 21.

Twiittaa sarjasta hashtagillä #erilaisetäidit.

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja