Mainos

Poliisin rikostilastot julki: Petosepäilyissä romahdus, huume- ja raiskausilmoituksissa nousua

Poliisille ilmoitettujen petosten määrä on vähentynyt alkuvuonna yli 34 prosenttia, kertoo Poliisihallitus. Tammi–kesäkuussa petosrikosepäilyjä tuli ilmi noin 7 000 viime vuoden vastaavaa aikaa vähemmän.

Poliisihallituksen mukaan nettipetosrikostutkintaan on perustettu omia tutkintaryhmiä ja kyberrikostorjuntaan on panostettu. Myös kansalaisten tietoisuus ja varautuminen ovat parantuneet, Poliisihallitus kertoo.

Poliisille ilmoitettujen rikosten määrä laski kaikkiaan alkuvuonna runsaalla seitsemällä prosentilla. Selvitysprosentti muissa kuin liikennerikoksissa parani reilulla kuudella prosenttiyksiköllä.

Enemmän ilmoituksia raiskauksista ja huumerikoksista

Poliisin tietoon tulleiden raiskausepäilyjen määrä on kasvanut noin 23 prosenttia. Poliisin mukaan syynä on erityisesti se, että ilmoittamiskynnys on laskenut. Tilastokeskus kertoi asiasta jo heinäkuun puolivälissä. Yli joka neljäs raiskauksesta epäillyistä on Poliisihallituksen mukaan ulkomaan kansalainen.

Poliisihallituksen mukaan tammi–kesäkuussa ilmoitetuista raiskausrikoksista 135 tapauksessa rikoksesta epäilty ei ole tiedossa.

Myös huumerikostutkintoja on entistä enemmän.

Paljastettujen huumausainerikosten kokonaismäärä on poliisin mukaan noussut jo toista vuotta peräkkäin. Tilastojen mukaan sekä huumausainerikosten että törkeiden huumausainerikosten ilmoitukset ovat kasvaneet yli neljä prosenttia. Poliisihallituksen mukaan törkeiden tekomuotojen kasvun taustalla on huumekaupan kansainvälistyminen. Työt eivät Poliisihallituksen mukaan tällä sektorilla lopu, vaan tehtävää löytyy niin paljon kun resursseja löytyy.

Myös epäiltyjen henkirikosten määrä kasvoi jopa yli 14 prosenttia. Kun alkuvuonna 2016 poliisin tietoon tuli 35 henkirikosepäilyä, alkuvuonna 2017 niitä tuli 40.

Kolmannesmiljoona rikosilmoitusta

Tammi–kesäkuussa poliisille ilmoitettiin yhteensä 360 661 rikosta. Määrä laski runsaalla seitsemällä prosentilla.

Rikosten tutkinta-ajat ovat jo vuosia pidentyneet, vaikka rikosten määrä on vähentynyt. Keskimäärin tutkinta kesti alkuvuonna 124 päivää, kun neljä vuotta sitten aika oli kolme viikkoa lyhyempi.

– Kun rikollisuus kansainvälistyy ja siirtyy internetiin, vaikeuskerrointa asioiden selvittämisessä tulee ilman muuta lisää, sanoo poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa Poliisihallituksesta.

Rikos selviää kuitenkin aiempaa useammin: alkuvuonna rikoksista selvisi 55,5 prosenttia, kun viime vuonna vastaavaan aikaan selvitysprosentti oli 49,2.  

Tutkinta-ajat ovat poliisin mukaan edelleen varsin pitkiä, eikä kasvua ole toistaiseksi saatu leikattua. 

Jutun otsikkoa päivitetty 25.7.2017 klo 14.43.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.