Ilmiö rantautunut Suomeenkin! Oletko jo kuullut painopeitoista? – "voi rauhoittaa kehon"

Painopeiton ostajia on yhtä monenlaisia kuin asiakkaitakin. Kun peiton vetää ylleen, se "halaa" kehoa joka kohdasta. 

Oletko jo kuullut painopeitoista? Peittouutuus on nimensä mukaisesti peitto, joka painaa enemmän kuin tavallinen täkki.

Anne Tuunaisen idea peittoihin lähti toimintaterapeutin sanoista. Tämä pohti, miksi painopeittojen täytyy olla "niin teollisen värisiä". Nyt Tuunaisen toiminimi Tikki & Täkki valmistaa painopeittoa kuudessa eri värissä.

– Miksi painopeiton pitäisi olla sellainen, että erikseen todetaan ”nyt me otamme painopeiton esiin”? Siitä se lähti. Peitto voi olla osa sisustusta, ja siihen voi kääriytyä kuka vain, Tuunainen pohtii.

Esimerkkejä painopeitteiden hinnoista:

Suomen laitostekstiilit, painopeitto, 140 cm x 200 cm 7,7 kg, 219 € (alv 0 %)

Suomen laitostekstiilit, painopeitto, 140 cm x 200 cm 15,0 kg, 403,23 € (alv 0 %)

Art-Henki, painopeitto Univoima 1800, 120 cm x 180 cm, 5,5 kg, 455 € (sis. alv)

Aistituote, Painopeite Serina, 140 cm x 200 cm, 4,5 kg, 520 € (sis. alv)​​​​​​​

Tikki & Täkki, painopeitto Max, 140 cm x 180 cm, käyttäjän paino 50–80 kg, 550–570 €  (sis. alv)

Tuunaisen tausta on hoitolalla. Painopeittoja hän on myynyt kolme vuotta. Peitto on kehitetty yhdessä toimintaterapeutin kanssa; tämä on ohjannut esimerkiksi materiaalien ja peiton painon kanssa.

Värien suosio vaihtelee vuodenajan mukaan, sillä kesällä keltainen on suosituin. Tuunaisen mukaan kaikista eniten menee limenväristä peittoa.

– Harmaahan on tämän päivän muotiväri, se on yksi hyvin suosittu sisustuksellisesti, hän sanoo.

Peiton ostajia on yhtä monenlaisia kuin asiakkaitakin: peittoa käytetään vanhustenhoidossa, ahdistuksen helpottamiseksi ja psykiatrisilla potilailla, mutta myös urheilijoilla rentouttamaan esimerkiksi levottomia jalkoja.

– Se on aika laaja kirjo asiakkaita. Ei voi oikeastaan sanoa, että pitäisi olla joku tietty syy, miksi ostaisi peiton. Jos on levottomat jalat tai tuntuu, ettei illalla rauhoittuminen onnistu, niin hetki painopeiton alla rauhoittaa kummasti.

"Peitosta tulee samanlainen tunne kuin joku pitäisi kädestä"

Peitto näyttää tavanomaiselta peitolta, mutta se on 10 prosenttia käyttäjän kehon painosta. Painopeiton tulee aina olla sopiva käyttäjälleen: 30-kiloiselle lapselle ei sovi 80-kiloisen aikuisen peitto, sillä käyttäjän pitää aina päästä peiton alta itse pois.

– Peitosta tulee samanlainen tunne kuin joku pitäisi kädestä. Tulee sellainen tunne kuin olisi sylissä. Se ei missään tapauksessa saa painaa niin paljoa, että painosta saa ahdistusta, Tuunainen kuvaa.

Kun peiton vetää ylleen, se "halaa" kehoa joka kohdasta. Näin peitto tuo käyttäjälleen turvan tunnetta. 

– Autismipuolella olen nähnyt, että kun kädet tai jalat vispaavat tahdottomasti, painopeitto voi rauhoittaa kehon. Se on varmaan ollut yrityksen parhaimpia hetkiä, kun olen nähnyt lapsesta rauhoittumisen tunteen, miten hän siitä nauttii.

Painopeittoja valmistetaan myös lapsille, ja ne voivat helpottaa unensaantia. Tuunasen mukaan painopeittoa ei kuitenkaan suositella nukkumapeitoksi, vaan enemmänkin rauhoittumiseen.

– Kun iltasatua luetaan, miksipä painopeittoa ei siinä vaiheessa voisi käyttää. Nukkumapeitoksi sitä ei kuitenkaan ole tarkoitettu. Lapsen tulisi käyttää peittoa aikuisen valvonnassa.

Myös Tuunaisella itsellään on käytössä painopeittoja.

– Sehän kuuluu ihan asiaan! Kääriydyn siihen mielelläni itsekin. Kun katson telkkaria, se on jalkojen ympärillä. Se tuntuu mukavalta.

***


Lue myös:

    Uusimmat