Mainos

Ilmavoimien päällikkö Keskisuomalaisessa: Huono sää ei oikeuta ilmatilanloukkaukseen

Huono sää ei kelpaa ilmavoimien mukaan syyksi ilmatilan loukkaukseen. Vieraan vallan kone voi tulla Suomen ilmatilaan vain ennakkoluvalla.

Keskisuomalaisen haastattelema ilmavoimien operaatiopäällikkö, eversti Sampo Eskelinen sanoo, että laki ei salli vieraan valtion ilma-aluksen saapumista Suomen ilmatilaan etukäteen ilmoittamatta.

Rajavartiolaitoksen tutkinnan perusteella kahden venäläiskoneen viime viikolla tekemät rajaloukkaukset aiheutuivat muun muassa huolimattomasta navigoinnista ja säärintaman väistämisestä. Tutkinnan perusteella inhimillinen virhe tai laiminlyönti vaikuttaa todennäköisimmältä selitykseltä molemmissa tapauksissa.

Eskelinen tähdentää, että koneen päällikön on valmisteltava ennen lähtöä reitti, lentosää ja mahdolliset väistösuunnat eikä esimerkiksi ukkosrintama oikeuta ilmatilan loukkaukseen. Hätätilanteet, kuten moottorivika, ovat tietenkin oma lukunsa.

– Reittimuutoksessa ei ole kyse hädästä, vaan aina voi mennä takaisin sinne mistä lähti. Ennakkoluvan saanti kestää päiviä, eikä niitä anota radiossa, Eskelinen toteaa Keskisuomalaisessa.

Testasiko Venäjä Suomen ilmavoimien valmiutta?

Eskelinen ei halua arvioida sitä, halusiko Venäjän armeija testata sitä, millaisessa valmiudessa Suomen Ilmavoimat on.

– En kommentoi, eikä ole tarpeen arvioida, voiko kyse olla testaamisesta. Tutkinta on päätynyt siihen, että kyseessä on todennäköisesti sään aiheuttama kiertäminen, jota ei sitten hoidettu ihan asianmukaisesti, tai sitten on ohjaajan puhtaasta navigointivirheestä kysymys.

Aluevalvontalaki asettaa Ilmavoimien tehtäväksi valvoa Suomen rajoja ja ilmatilaa. Eskelinen vastaa operaatiopäällikkönä viime kädessä siitä, että Suomen ilmatila pysyy koskemattomana. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja