Mainos

Puolustusministeri: Lennokkien havaitseminen ja omistajien selvittäminen vaikeaa

 

Puolustusministeriössä on aloitettu selvitystyö, tulisiko lainsäädäntöä päivittää miehittämättömien lennokkien ja ilma-alusten takia.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sanoo STT:lle, että pienten ilma-alusten havaitseminen ja niitä ohjaavien tahojen selvittäminen on vaikeaa.  

– Kyse on uudesta ja koko ajan kehittyvästä teknologiasta, jota voidaan käyttää myös rikollisiin ja maanpuolustusta vahingoittaviin tarkoituksiin, hän toteaa.

Nykyisellään mahdolliset vastatoimet sekä se, mitä lakia rikotaan riippuvat siitä, kuka laitetta ohjaa ja kenelle se kuuluu.

Esimerkiksi ilmatilaa loukkaavaan vieraan vallan ilma-alukseen sovelletaan aluevalvontalakia, mutta kotimaisen aluksen osalta samaa lakia ei voida käyttää.

Jo nykyään lain mukaan ilmatilaa loukkaavaa vieraan valtion ilma-alusta vastaan voidaan viimeisenä keinona käyttää voimatoimia, jos se ei tottele varoituksia tai huomautuksia.

– Mitä teet, kun lennokkiin tai sen lennättäjään ei saada yhteyttä, Niinistö havainnollistaa nykyisen lain ongelmallisuuden.

Toisena kuvitteellisena tilanteena ministeri mainitsee puolustusvoimien varikon yllä pörräävän ilma-aluksen, jonka omistajaa ei tiedetä ja johon ei saada yhteyttä.

– Onko meillä tarve saada lakiin muutoksia, että lennokin saisi otettua alas? ministeri kysyy.

Mukaan muita viranomaisia

Tällä hetkellä ministeriö selvittää yhdessä Puolustusvoimien kanssa, onko lakimuutoksille tarvetta.

Myöhemmin asiaa aiotaan selvittää myös muiden turvallisuusviranomaisten sekä siviili-ilmailusta vastaavan Liikenne- ja viestintäministeriön kanssa. 

Niinistö ei osaa arvioida, milloin mahdolliset lakimuutokset vietäisiin poliittiseen käsittelyyn, koska työ on vasta alussa.

Niinistö puhui ministeriön aloittamasta selvitystyöstä Ylen A-studiossa keskiviikkona.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.