Ilmatieteenlaitos varoittaa: "Sää muuttuu paikoin erittäin vaaralliseksi!"

Sää muuttumassa jopa erittäin vaaralliseksi 3:48
Sää on muuttumassa jopa erittäin vaaralliseksi.

Sää tulee muuttumaan ensi yönä paikoin erittäin vaaralliseksi, varoittaa Ilmatieteenlaitos Twitterissä.

Vaarallinen sää on erityisesti merenkulkijoille. Läntisillä merialueilla keskituulen nopeus voi nousta jopa 27 metriin sekunnissa. Yksittäiset puuskat voivat lounaisilla merialueilla ja Ahvennamaalla olla jopa yli 30 metriä sekunnissa. Merialueille onkin annettu tuuli- ja aallokkovaroituksia.

Myös sisämaassa myrskypuuskat ovat todennäköisiä. Esimerkiksi Pohjanmaalla tuuli voi puuskissa puhaltaa jopa 25 metriä sekunnissa. Tuulituhot ovat mahdollisia.

– Ihan voimakas myrsky tulossa etenkin yöllä. Merialueille on luvassa voimakkaita aaltoja, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen.

Puuskatuulet riepottelevat etenkin maan etelä- ja keskiosaa keskiviikkona. Maa-alueilla puuskatuulet alkavat heiketä maan keskiosasta alkaen aamupäivän aikana ja maan eteläosassa iltapäivän ja illan aikana. Merialueilla tuulet heikkenevät pohjoisesta alkaen päivän aikana ja eteläisillä merialueilla yötä kohden.

Autoilijatkin pinteessä

Autoilijatkaan eivät välty kurjalta keliltä. Väylävirasto eli entinen Liikennevirasto varoittaa, että sakea lumipyry, tielle kertyvä lumisohjo ja paikoin pöllyävä lumi muuttavat ajokelin paikoin erittäin huonoksi.

Väylän mukaan ajokeli on huono tai erittäin huono Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Myös Ilmatieteen laitos on antanut lumi- ja räntäsateen sekä lumipyryn vuoksi varoituksen huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä koko maahan Lappia lukuun ottamatta. Ilmatieteenlaitoksen mukaan ajokeli on jo nyt huono tai erittäin huono, ja lunta on lähivuorokauden aikana luvassa maan keskiosiin vielä 10–15 senttimetriä lisää.Lämpötilan laskiessa myös etelässä voi tulla paikoin lunta illalla. Lumisade voi paikoin olla sakeaa, varoittaa Ilmatieteen laitos. Lapissa sää muuttuu iltaa kohti mennessä selkeämmäksi.


Juttua päivitetty 1.1. kello 17.53: Myös ajokeli on heikko.

Lue myös:

    Uusimmat