Ilmastonmuutos muokkaa helteitä aiempaa tukalammiksi – milloin Suomessakin mitataan 40 astetta?

Lämpöennätykset paukkuvat pitkin maailmaa – näin tutkija näkee muutoksen 10:12
Lämpöennätykset paukkuvat pitkin maailmaa – näin tutkija näkee muutoksen.

Helteet kuuluvat kesään myös maapallon pohjoisella laidalla Suomessa, mutta milloin taustalla onkin ilmastonmuutos? Entä milloin Suomessa mitataan Etelä-Euroopasta jo tuttuja 40 asteen lämpötiloja? MTV Uutiset Live kysyi asiaa tutkijalta kuumalla terassilla. 

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Ennätykselliset helteet ovat piinanneet Eurooppaa tänä kesänä. Aikaisin alkanut kuumuus on ainakin osittain ilmastonmuutoksen seurausta.

Ilmastokriisin myötä helteet pahenevat vuosi vuodelta, toteaa tukija.

– Lämpötilat helleaalloissa ovat jopa asteen, pari lämpöisempiä kuin mihin on ennen ilmastonmuutosta totuttu. Sitä mukaa lämpöennätykset menevät (yhä useammin) rikki, Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Katso yllä olevalta videolta, mihin lämpötilaan lämpeni lasillinen Coca Colaa reilun 10 minuutin haastattelun aikana.

Milloin Suomessa mitataan 40 asteen helle?

Kuluvan kesän lämpöennätys, 32,9 astetta, mitattiin Porissa toissa päivänä tiistaina. Se oli samalla Porin kaupungin kesäkuun mittaushistorian ennätyslukema.

Se on kova lämpötila, sanoo tutkija.

– Lähes 33 asteen helteitä ei mitata Suomessa läheskään joka vuosi. Jostain syystä raja on ihan viime vuosien ylittynyt kolmena kesänä.

Onko kyse sitten nimenomaan ilmastonmuutoksen vaikutusta vai luontaisesta vaihtelusta? 

– Siihen on vaikea antaa tarkkaa vastausta, mutta olisin taipuvainen uskomaan, että ilmastonmuutoksella on ollut tärkeä rooli sen kannalta.

Etelä- ja Keski-Euroopassa lämpötila on kohonnut jo tänä kesänä jopa yli 40 asteen. Rantanen ei usko siihen, että Suomessa ilma näin lämpimäksi vielä lähivuosinakaan kuumenee.

– Suomen kaikkien aikojen lämpötilaennätys on 37,2, ja siitäkin 40 asteeseen on lähes kolme astetta. Jos palaset oikein loksahtavat paikalleen ja saadaan hyvin polttava helleaalto vuosisadan lopussa, vähän samaan tyyliin kuin vuonna 2010, jolloin nykyinen lämpöennätys tehtiin, on mahdollisuus siihen, että 40 astetta ylittyy, Rantanen arvioi.

– Mutta vaikka ilmastonmuutosta eletään, 40 astetta ei tule olemaan edes kerran 10 vuodessa toistuva asia, vaan se on äärimmäinen ja hyvin harvinainen tilanne.

Tilanne ei helpotu helposti

Tutkijaa huolestuttaa se, että vaikka ilmastonmuutoksen syyt ja ihmisen osuus siihen tiedetään, tilanne ei helpotu tämän vuosisadan aikana.

– Vaikka me saisimme hiilidioksidi- ja kasvihuonekaasupäästöt kuriin, jopa nollaan, se ei viilennä maapalloa, vaan lämpötilat jäävät korkeiksi. Viilentäminen vaatisi sitä, että kasvihuonekaasuja imettäisiin pois ilmakehästä, ja se olisi jo ihan toisen mittaluokan prosessi.

Lue myös:

    Uusimmat