”Helleaalto on aivan tolkuton” – sään ääri-ilmiöissä ilmastonmuutos on piste iin päälle, sanoo tutkija

8:34

Tutkijan mukaan säätilat jatkavat hidasta kipuamistaan kohti yhä kuumempia lämpötiloja, jos ilmastonmuutosta ei saada kuriin.

Viime aikoina Suomen lisäksi myös muualla maailmassa on todistettu sään ääri-ilmiöitä. Osaa Suomea kurittaneen helleaallon jätti heittämällä taakseen Kanadaa paahtanut sää, kun maassa mitattu 47,9 asteen lämpötila rikkoi sen kaikkien aikojen lämpöennätyksen. Huomiota herätti myös Tshekissä henkiäkin vienyt trombi.

Yliopistonlehtori Jouni Räisänen Helsingin yliopistosta pitää Kanadan lämpöennätystä ennenkuulumattomana. Lämpöennätys meni rikki melkein kolmella asteella, ja vielä alkukesästä.

– Helleaalto on aivan tolkuton, hän toteaa.

I-kirjan havainnollistaa ilmastonmuutoksen vaikutuksen

Räisäsen mukaan ilmastonmuutoksen vaikutusta sään ääri-ilmiöihin voi havainnollistaa i-kirjaimella. Ilmastonmuutos on kirjaimen varren muodostavan sääolojen luonnollisen vaihtelun päälle. Kanadassa oli luonnollisista syistä johtuen normaalia lämpimämpää, mutta ilmastonmuutos antoi sille viimeisen lisän.

– Jos ihmiskunnan aiheuttamaa ilmastonmuutosta ei olisi mukana, olisi ollut hyvin lämmintä, muttei niin lämmintä, kun nyt oli, Räisänen kuvailee.

Maapallon ilmaston lämpenemisen myötä myös todella voimakkaiden helteiden todennäköisyys kasvaa pikkuhiljaa. Mitään aivan uutta sääilmiötä hän vuosien kuluessa usko Suomeen olevan tulossa, mutta esimerkiksi helteet koettaisiin entistäkin kovempina.

Tulevaisuus riippuu hänen mukaansa siitä, miten kansainväliset ilmastotavoitteet onnistutaan toteuttamaan. Jos Pariisin sopimuksen optimistisimmat tavoitteet toteutuvat, suurin osa muutoksista olisi jo takanapäin. Jos tavoitteisiin ei päästä, ovat seurauksetkin kovemmat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja