Ilmastokokous alkoi Montrealissa

Kokouksessa tunnustellaan muun muassa kehittyvien maiden, kuten Kiinan ja Intian valmiutta päästörajoituksiin.

Tuhannet asiantuntijat ja hallitusten edustajat pohtivat Montrealissa Kanadassa alkaneessa ilmastokokouksessa, miten kasvihuonekaasujen päästöjä rajoitetaan vuoden 2012 jälkeen. Kokouksen haasteellisimmaksi kysymykseksi noussee, miten Yhdysvallat ja kehitysmaat saadaan mukaan ns. Kioton sopimukseen.

Isäntämaan ympäristöministeri Stephane Dion muistutti eilen, että ilmastonmuutos on "pahin ympäristöuhka maailmalle".

- Se asettaa suhteemme tähän planeettaan vaaralle alttiiksi, hän sanoi.

Maailman valtiot ovat kuitenkin hyvin erimielisiä siitä, mitä tulevaisuudessa pitäisi tehdä.

Teollisuusmaista Yhdysvallat, Australia sekä kehitysmaista mm. Kiina ja Intia ovat jättäytyneet Kioton sopimuksen ulkopuolelle. Sopimuksen mukaan kasvihuonekaasujen päästöjä pitäisi leikata vuoden 1990 tasosta 5,2 prosenttia vuosina 2008-2012.

Presidentti George W. Bushin mukaan Kioton sopimuksen tavoitteiden saavuttaminen maksaa liikaa Yhdysvaltain taloudelle. Kokousta lähellä olevien lähteiden mukaan Yhdysvallat ottaakin neuvotteluissa tiukan linjan.

Monet muut valtiot ja ympäristöjärjestöt ovat toista mieltä. Niiden mukaan ilmastonmuutoksen kuriin saamiseksi tarvitaan yhä kovempia toimia.

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuudet ovat nyt korkeammalla kuin koskaan aiemmin 650 000 vuoteen, ja tämä vuosi jäänee historiaan tähän mennessä lämpimimpänä vuotena.

Lähes kaksiviikkoiseen kokoukseen odotetaan noin 10 000:ta osanottajaa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 28.11.2005)

Lue myös:

    Uusimmat