Mainos

Ilmarinen ja Handelsbanken ennustavat maltillista kasvua

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ennustaa kuluvalle vuodelle yhden prosentin ja ensi vuodelle 1,5 prosentin talouskasvua.

Talouden elpymistä vauhdittavat erityisesti viime vuonna alkanut rakennusinvestointien voimakas kasvu sekä yksityinen kulutus.  
Myös viennin ennustetaan lähtevän maltilliseen nousuun.  

Yritysten kasvunäkymät ovat Ilmarisen mukaan tällä hetkellä paremmat kuin moneen vuoteen. Vaikka nopeaa kasvua ei ole näköpiirissä, on sitkeä taantuma nyt kuitenkin päättymässä.

Työvoimakustannukset alenevat selvästi ensi vuonna ja sosiaalivakuutusmaksut vielä sen jälkeen asteittain vuoteen 2020 asti.  
– Kilpailukyvyn paraneminen avittaa erityisesti vientiyrityksiä, ja talouden yleinen elpyminen yhdistettynä historiallisen alhaiseen korkotasoon kannustaa nyt investointeihin, sanoo Ilmarisen taloudesta ja hallinnosta vastaava johtaja Jaakko Kiander tiedotteessa.  

Kianderin arvion mukaan hallituksen asettama tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta ei kuitenkaan vielä ole näköpiirissä.  

Myös Handelsbanken julkaisi tänään ennusteensa. Se arvioi, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä ja ensi vuonna prosentin. Vuoden 2018 kasvun pankki odottaa hidastuvan 0,8 prosenttiin.  

Viennin näkymät ovat Handelsbankeninkin mukaan loppuvuodelle hieman valoisammat, sillä teollisuustuotanto on kääntynyt laaja-alaiseen kasvuun vuoden toisella neljänneksellä ja kasvu näyttää kantaneen myös kolmannelle kvartaalille.   

~ Entisenlaista, vahvaa vientivetoista elpymistä emme kuitenkaan lähivuosille odota, sillä maailmantalouden suhdanne osoittaa kypsymisen merkkejä. Lisäksi heikko vienti kilpailijamaihin verrattuna ennakoi pitkittyvää taivalta hintakilpailukyvyn palauttamisessa, sanoo Handelsbanken Suomen pääekonomisti Tiina Helenius tiedotteessa.  

Handelsbankenin mukaan Suomen talouskasvu perustuu pääosin yksityiseen kulutukseen ja rakennusinvestointeihin, jotka saavat käyttövoimansa lisääntyneestä velanotosta. Siksi elpyminen on hauraalla pohjalla.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.