Nordea: Suomen talous kääntyy loppuvuonna kasvuun

Riikka Purra: "Saamme julkista taloutta kestävämpään suuntaan" 5:11
Valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi kehysriihen jälkeen MTV:lle 16. huhtikuuta: "Saamme julkista taloutta kestävämpään suuntaan"

Ensi vuodelle Nordea odottaa 1,5 prosentin talouskasvua.

Nordea uumoilee käännettä Suomen talouden vaisuun tilaan.

Vielä tänä vuonna Nordea ennustaa Suomen talouden supistuvan prosentilla, mutta loppuvuonna talouden odotetaan kääntyvän kasvuun.

Asuntokauppa ja rakentaminen pysyvät vaisuna tänäkin vuonna, mutta yksityisen kulutuksen odotetaan kasvavan tämän vuoden aikana. Taustalla on ostovoiman parantuminen, kun inflaatio ei enää jyllää viime vuosien lukemissa, sekä vientiteollisuuden parantuneet näkymät.

–  Hidastuva inflaatio, korkojen lasku sekä piristyvä vientikysyntä ovat kääntämässä talouden takaisin kasvu-uralle tämän vuoden aikana. Heikko rakentaminen pitää kuitenkin koko vuoden 2024 talouskasvuluvun vielä miinuksella, arvioi ekonomisti Juho Kostiainen tiedotteessa.

Ensi vuonna Nordea ennustaa talouden yltävän 1,5 prosentin kasvuun.

Alv-korotus ostovoiman hidasteena

Talouskasvuun vaikuttavat myös hallituksen kehysriihessään linjaamat sopeutustoimet. Kostiainen pitää sopeutusta tarpeellisena valtion velkaantumiskehityksen hillitsemiseksi.

– Arvonlisäveron korotukset nostavat inflaatiota ja hidastavat ostovoiman palautumista. Odotettu korkojen lasku kuitenkin osittain kompensoi sopeutustoimien vaikutuksia kotimaiseen kulutukseen.

Nordea odottaa Euroopan keskuspankin EKP:n aloittavan koronlaskut kesäkuussa.

– Euroalueen bruttokansantuote ei ole juurikaan kasvanut kohta kahteen vuoteen ja hintapaineet rauhoittuvat edelleen. Tämä sallii rahapolitiikan keventämisen, sanoo pääekonomisti Tuuli Koivu tiedotteessa.

Sen sijaan Yhdysvalloissa kasvu on jatkunut. Näkyvillä on ollut merkkejä myös uudelleen nousevista inflaatiopaineista. Tämä viivästyttää rahapolitiikan käännettä Yhdysvalloissa.

Nordea odottaa Yhdysvaltain keskuspankin Fedin aloittavan koronlaskut vasta syyskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat