Mainos

Ilmarinen ennustaa kahden prosentin talouskasvua

Työeläkeyhtiö Ilmarinen ennustaa kahden prosentin talouskasvua tälle ja ensi vuodelle.

Kasvu perustuu Ilmarisen talousennusteen mukaan lähinnä kotimarkkinoiden kehitykseen, mutta myös vienti on pitkästä aikaa elpymässä.

– Suomen kannalta tärkeissä vientimaissa kasvu on ollut pitkään vaisua. Tilanne on nyt parantunut, kun myös euroalueen taloudet ovat lähteneet kasvuun. Vientinäkymät ovat parantumassa kaikilla markkina-alueilla, myös Venäjän talouden odotetaan kääntyvän nousuun, Ilmarisen taloudesta ja hallinnosta vastaava johtaja Jaakko Kiander arvioi.

Kianderin mukaan viennin kasvua tukee myös kilpailukykysopimus, jonka seurauksena työvoimakustannukset alenevat hieman ja kilpailukyky paranee.

Tärkein yksittäinen tekijä kasvun takana ovat kotimaiset investoinnit, joiden ennustetaan kasvavan tänä vuonna yli neljä prosenttia.

Suomen työllisyysaste kohoaa Ilmarisen mukaan ensi vuonna yli 69 prosenttiin, mutta jää edelleen selvästi hallituksen asettamasta 72 prosentin tavoitteesta. Työllisyys kasvaa eniten palvelualoilla, mutta myös teollisuuden työpaikkojen pitkään jatkunut supistuminen päättyy.

Ilmarinen ennakoi, että työttömyysaste putoaa tänä vuonna 8,4 prosenttiin ja ensi vuonna tasan 8 prosenttiin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.