Sabotöörit iskivät venäläiselle sotilaslentokentälle Moskovan alueella, sanoo Ukrainan sotilastiedustelu – MTV:n sotaseuranta 20.9.2023

Zelenskyi piti voimakkaan puheen YK:n yleiskokouksessa – Venäjän edustajan ilme tallentui kameraan 3:19
Katso myös: Zelenskyi piti voimakkaan puheen YK:n yleiskokouksessa – Venäjän edustajan ilme tallentui kameraan

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 20. syyskuuta 2023. 

  • Ukraina aikoo haastaa kolme EU-maata oikeuteen viljan tuontirajoitusten vuoksi

  • Ukraina: Venäjä pyrkii saamaan pohjoiskorealaisia työntekijöitä miehittämilleen alueille

  • Zelenskyi vierailee Valkoisessa talossa torstaina

  • Stoltenberg: Ukrainan liittyminen Natoon vain ajan kysymys

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

18.26: Ukraina väittää osuneensa Venäjän Mustanmeren laivaston komentokeskukseen

Ukrainan armeija väittää osuneensa Venäjän Mustanmerenlaivaston komentokeskukseen, joka sijaitsee Krimin niemimaalla lähellä Sevastopolia.

Isku osui väitetysti Venäjän Mustanmeren laivaston päätukikohtaan, joka sijaitsee lähellä Belbekin sotilaslentokenttää, kirjoittaa ukrainalaismedia Kyiv Post. Kenttä sijaitsee lähellä Sevastopolin kaupunkia.

Lehden mukaan Ukraina hyökkäsi tukikohtaa vastaan ohjuksella keskiviikkoaamuna.

Venäjän Sevastopolin miehityshallinnon kuvernööri Mikhail Razvozhayevin puolestaan väitti, että ilmapuolustus torjui Sevastopoliin tehdyn ohjushyökkäyksen.

Ukrainan armeija väittää: Videolla näkyy ohjusisku Venäjän Mustanmeren laivaston komentokeskukseen Krimillä 0:10
Ukrainan armeija väittää: Videolla näkyy ohjusisku Venäjän Mustanmeren laivaston komentokeskukseen Krimillä.

16.02: Sabotöörit iskivät räjähtein venäläiselle sotilaslentokentälle Moskovan alueella, sanoo Ukrainan sotilastiedustelu

Ukrainan sotilastiedustelu sanoo tuntemattomien sabotöörien iskeneen venäläiseen Tshkalovskin lentotukikohtaan Moskovan alueella. Sabotaasi-iskussa vaurioitui ukrainalaisten mukaan vakavasti kaksi lentokonetta ja yksi helikopteri. Asiasta kertovat Ukrainska Pravda ja Kyiv Independent.

Tiedustelutietojen mukaan tuntemattomat tekijät olisivat sijoittaneet lentokentälle räjähteitä, joilla vahingoitettiin AN-148- ja IL-20-lentokoneita sekä MI-28H-helikopteria.

Ukrainan mukaan Venäjä tutkii sitä, miten iskun tekijät pääsivät tunkeutumaan tarkasti vartioituun lentotukikohtaan, joka sijaitsee 25 kilometriä Moskovasta koilliseen. (STT)

15.44: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 520 sotilasta, 7 taistelupanssarivaunua ja 34 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 520 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa seitsemän taistelupanssarivaunua, 17 panssariajoneuvoa ja 34 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

14.38: Putin vierailee Kiinassa ensi kuussa

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee Kiinassa ensi kuussa. Putin kertoi Venäjän televisiossa hyväksyneensä parhaillaan Venäjällä vierailevan Kiinan ulkoministerin Wang Yin kutsun.

Putin ja Wang tapasivat keskiviikkona Pietarissa. Wang on parhaillaan Venäjällä nelipäiväisellä vierailulla. Hän tapasi ulkoministeri Sergei Lavrovin maanantaina.

Hyökättyään Ukrainaan Venäjä on pyrkinyt lähentämään suhteitaan Kiinaan. Kiina on esiintynyt konfliktissa neutraalina ja kehottanut osapuolia neuvottelupöytään. Länsimaat suhtautuivat kuitenkin Kiinan taannoiseen aselepoesitykseen epäilevästi, koska sen katsottiin suosivan Venäjää.

Maaliskuussa Kiinan presidentti Xi Jinping teki valtiovierailun Moskovaan ja julisti maiden välisten suhteiden etenevän uuteen aikakauteen.

11.38: Britannian puolustusministeriö: Ukraina lähellä Bahmutin keskeisen huoltoreitin valtaamista

Ukrainan joukot ovat päässeet lähemmäs keskeistä eteläistä huoltoreittiä, joka johtaa venäläisten valtaamaan Bahmutin kaupunkiin Itä-Ukrainassa, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan viestipalvelu X:ssä.

T 05-13 -tunnuksella merkityn huoltoreittinä käytetyn tien ja Klishtshijivkan kylän välissä kulkeva rautatie on kuitenkin edelleen venäläisten hallussa. Penkereellä kulkeva rautatie muodostaa esteen, jonka puolustaminen on helppoa.

Ukrainan joukot saivat viime viikolla haltuunsa Andrijivkan ja Klishtshijivkan kylät, jotka sijaitsevat alle kymmenen kilometrin päässä Bahmutista.

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä on viime aikoina siirtänyt maahanlaskujoukkojaan Bahmutista Zaporizhzhjaan Etelä-Ukrainaan, mikä on todennäköisesti heikentänyt venäläisten puolustusasemia Bahmutissa.

9.15: CNN: Ukrainan erikoisjoukot luultavasti iskeneet Wagnerin tukemia taistelijoita vastaan Sudanissa

Ukrainan erikoisjoukot ovat luultavasti olleet useiden drone-iskujen tekijöinä Sudanissa.

Palkka-armeija Wagnerin tukemia RSF-joukkoja vastaan on tehty Sudanissa maaoperaatioita ja sarja drone-iskuja. Uutiskanava CNN:n mukaan iskujen takana ovat luultavasti olleet ukrainalaiset erikoisjoukot. Asiasta kertoo CNN:lle ukrainalainen sotilaslähde.

CNN:n mukaan vaikuttaakin siltä, että Venäjän hyökkäyssodan sotilaalliset vaikutukset ovat levinneet paljon rintamalinjoja laajemmalle.

CNN ei ole saanut kuitenkaan vahvistettua tietoja Ukrainan osallisuudesta Sudanin iskuihin.

8.49: Tulipalo Sotšin lentokentän kupeessa sammutettu

Polttoainesäiliön tulipalo lähellä lentokenttää Venäjän Mustanmeren lomakohteessa Sotshissa on saatu sammutetuksi, kertoo kaupungin pormestari.

–Kuolonuhreja ei ollut, ja lentokenttä ja koko liikennejärjestelmä toimivat normaalisti.
hän sanoi Telegram-viestialustalla.

Hän sanoi, että tulipalon syytä tutkitaan.

8.08: Ukraina kertoo ampuneensa alas 17 Venäjän lennokkia

Ukrainan puolustusvoimat kertoo ampuneensa alas 17 Venäjän lennokkia viime yön. Kaikkiaan lennokki-iskuja oli Ukrainan mukaan tapahtunut 24.

Iskuista kertoo Reuters, joka ei ole voinut varmistaa tapahtuman todenperäisyyttä. 
 

7.28: Polttoainesäiliö tulessa Sotshissa

Polttoainesäiliö on tulessa Adlerskyn kaupungissa Sotshissa Venäjällä Mustanmeren rannalla. Asiasta kertoo Reutersin mukaan alueen kuvernööri. 

Alustavien tietojen mukaan tulipalo ei ole aiheuttanut henkilövahinkoja.

–Tulipalon syitä tutkitan, kuvernööri kertoi Telegram-viestissään. 

Tiistai 19.9.

23.10: Zelenskyi varoitti YK-puheessaan luottamasta Venäjään: "Kysykää Prigozhinilta"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetosi puheessaan YK:n yleiskokouksessa maailman johtajiin, jotta nämä tukisivat Ukrainan rauhansuunnitelmaa. Hän varoitti luottamasta Venäjään, joka käy hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan.

Zelenskyin mukaan käsillä on ainutlaatuinen tilaisuus lopettaa sota hyökkäyksen kohteeksi joutuneen maan ehdoilla. Presidentin mukaan tukemalla Ukrainaa maat varmistavat sen, että sääntöpohjainen maailmanjärjestys säilyy ja kaikkien maiden alueellista koskemattomuutta kunnioitetaan.

– Valmistelemme maailmanlaajuista rauhanhuippukokousta. Kutsun kaikki teidät, jotka ette siedä aggressioita, valmistelemaan huippukokousta yhdessä. Tiedän kyllä, että kulisseissa yritetään tehdä hämäriä diilejä. Pahuuteen ei voi luottaa, Zelenskyi sanoi myöhään tiistaina Suomen aikaa pitämässään puheessa.

– Kysykää Prigozhinilta, kannattaako Putinin lupauksiin luottaa, Zelenskyi sivalsi viitaten palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtajaan Jevgeni Prigozhiniin. (STT)

19.37: Der Spiegel: Ukraina kieltäytyi Saksan Leopard-tankeista

Ukraina on kieltäytynyt vastaanottamasta Saksan sille antamia Leopard 1A5-taistelupanssarivaunuja, kertoo saksalaislehti Der Spiegel.

Ukrainan mukaan taistelupanssarivaunut kaipaavat sellaisia korjauksia, joita Ukrainan armeija ei pysty tekemään, lehti kirjoittaa. 

Kyseiset Leopard 1 -vaunut ovat Der Spiegelin mukaan Puolassa, josta niiden oli määrä jatkaa Ukrainaan. Saksa on tiettävästi lähettänyt asiantuntijoita tutkimaan tankkeja tarkemmin.

Kyseiset Leopard 1A5 -panssarivaunut kuluivat pahoin, kun niitä käytettiin Saksassa ukrainalaissotilaiden koulutukseen, kirjoittaa Der Spiegel.

Myös aiemmissa Ukrainalle toimitetuissa Leopard 1 -vaunuissa on ollut samoja ongelmia. Nuo tankit toimitettiin Ukrainalle heinäkuussa.

18.03: Biden patisti YK-puheessaan maailman maita vastustamaan Venäjän hyökkäyssotaa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden patisti puheenvuorossaan YK:ssa maailman maita vastustamaan Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Biden sanoi, että jos Venäjän annetaan rikkoa YK:n perusperiaatteita, mikään maa ei voi luottaa olevansa turvassa.

Biden totesi, että Venäjä yksin on vastuussa sodasta ja pystyisi halutessaan lopettamaan sodan vaikka heti. Presidentti vakuutti Yhdysvaltojen seisovan ukrainalaisten rinnalla.

Bidenin puhetta YK:n yleiskokouksen avajaisissa oli kuulemassa myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, joka pitää oman puheenvuoronsa myöhemmin tänään.

Katso kaikki tiistain uutiset tästä: Sotaseuranta 19.9.2023
 

Lue myös:

    Uusimmat