Ilkka Ahtiaisen kommentti: Viisi syytä, miksi jääkiekko päihittää EU-vaalit – suomalaiset tietävät, kenen töissä Leijonat ovat

Jokavuotinen kiekkoturnaus kiinnostaa suomalaisia paljon enemmän kuin kerran viidessä vuodessa järjestettävä koko maanosan kattava parlamentaarisen demokratian jättiläisnäytös. Tilanteesta ei kannata syyllistää ainakaan äänestäjiä, kirjoittaa MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen.

Tasavallan presidentti, lätkäjätkä Sauli Niinistö tuuppasi eilen ilmoille twiitin, joka sai heti valtavasti vastakaikua. Twiitistä oli sunnuntaiaamuun mennessä tykännyt yli 5000 suomalaista. Siinä Niinistö huomautti tämän(kin) sunnuntain dilemmasta: "Taisi tulla toistoa runsaan kuukauden takaa: vaali vai finaali hu(omenna) tv:stä?"

Kuukausi sitten eduskuntavaalipäivänä pelattiin naisten jääkiekon MM-finaalia ja tänään, eurovaalipäivänä, on vuorossa miesten finaali. Mahtava juttu tietenkin, että Suomi on mukana – myös eurovaaleissa.

Vaalin ja finaalin ei tietenkään tarvitse sulkea toisiaan kokonaan pois, sillä ongelma poistuu kaukosäätimellä tai sitten nykyään suositulla kahden ruudun taktiikalla, jolla on hieno englanninkielinen nimi, second screening.

Mitä tv:n katseluun tulee, kakkoseksi jäävät tänään vaalit, siitä ei ole mitään epäilystä. Isompi kysymys on, miksi jokavuotinen jääkiekkoturnaus on paljon suurempi puheenaihe ja kiinnostuksen kohde kuin kerran viidessä vuodessa järjestettävä vaali?

Tässä mieleen tulevaa viisi syytä:

1) Jääkiekko on suomalaisille tunneasia. Side on vahva ja paljon vanhempaa perua kuin suhde EU:hun.

2) Jääkiekko on instituutio, joka on suomalaisille tuttu ja ymmärrettävä. EU on vaikeaselkoinen.

3) Suomalaiset tietävät, kenen töissä Leijonat ovat: Suomen maajoukkueen ja jääkiekkoliiton. Entä europarlamentaarikot? Tekevätkö he töitä unionille, Suomelle, suomalaisille puolueilleen vai eurooppalaisille puolueilleen?

4) Jääkiekko tuottaa yhteisöllisyyttä. EU:nkin pitäisi tuottaa, mutta kansalaisten tasolla se on epäonnistunut usein, mukaan lukien onnistumistensa viestimisessä.

5) Jos jääkiekossa menee huonosti, syntipukit on helppo nimetä: maalivahti joka imuroi kiekkoja, hyökkääjä joka töpeksi maalipaikoissa, valmentaja, joka valitsi väärät pelaajat, liittopomo, joka valitsi väärän valmentajan. Kun EU:lla menee huonosti, ketä voi syyttää? Onko se Sipilä, Merkel, Draghi, Juncker vai mepit? Toisin sanoen EU:ta ei saa mistään vastuuseen.

Ennustaako keskustan rökäletappio MM-kultaa?

Ei siis pidä kauhistella, jos EU-vaalien äänestysprosentti jää jälleen alhaiseksi samaan aikaan, kun kiekkofinaalin katsojaluku on aivan hirmuinen. Äänestäjä on yleensä yllättävän rationaalinen; liian vaikeaan asiaan on parempi olla ottamatta kantaa, edes fiilispohjalta.

Loppuun kaksi ennustusta: yli 60 prosenttia suomalaisista katsoo tänään finaalin, joka alkaa MTV3-kanavalla 21.10 (Kisastudio jo 20.15).

Eurovaalien äänestysprosentti jää alle 40:n (ylimääräinen uutislähetys ennakkoäänten tultua Maikkarilla klo 20, seuranta MTV Uutiset Livessä MTVuutiset.fi:ssä).

Toinen ennustus: kultaa tulee! Perustan ennustuksen somessa viikonloppuna kiertäneeseen tekstinpätkään keskustan eduskuntavaalituloksen ja Leijonien saavutusten merkillisestä kohtalonyhteydestä. Suomen edellisiä MM-kultamitaleita on aina edeltänyt keskustan rökäletappio eduskuntavaaleissa. Näin kävi sekä 1995 että vuonna 2011. 

Lue myös:

    Uusimmat