Mainos

IL: Ministeriö kaavailee väyläverkon yksityistämistä – Ilmarinen kiinnostunut sijoittamaan

Iltalehden mukaan liikenne- ja viestintäministeriö kaavailee ministeri Anne Bernerin (kesk.) johdolla valtion väyläverkoston eli maanteiden, ratojen ja meriväylien yhtiöittämistä. Muun muassa eläkeyhtiö Ilmarinen on kiinnostunut sijoittamaan väyliin.

Iltalehden virkamieslähteiden mukaan suunnitelmiin kuuluisi myös laajojen liikennejärjestelmien yksityistäminen, jonko tarkoituksena olisi houkutella yksityisiä sijoittajia ostamaan osia väyläomaisuudesta. Tämä vähentäisi valtion taakkaa, sillä yksityiset sijoittajat vastaisivat omistamiensa tai osaomistamiensa teiden, siltojen ja kiskojen rakentamisesta ja kunnossapidosta.

Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio arvioi MTV Uutisille, että yhtiön 36 miljardin euron salkusta voitaisiin pitkällä tähtäimellä sijoittaa tämän tyyppisiin kohteisiin satoja miljoonia euroja. Ilmarinen on jo aiemmin ilmaissut olevansa kiinnostunut infrasijoituksista. Infrasijoitukset ovat nyt erityisen kiinnostavia, sillä korkotuotot jäävät huonoiksi ja hankkeisiin tarvittava velkaraha on halpaa.

Valtio voisi ostaa rakentamisen tai kunnossapidon palveluna sijoittavalta yhtiöltä ja myöhemmin sijottaja voisi kerätä tuottoja myös esimerkiksi tietulleilla.

Ritakallio katsoo, että Caruna-skandaalin tyyppiset kovat hinnankorotukset voidaan estää niin, että viranomaiset määrittelevät sallitun ylimmän tuoton.

Ritakallion mukaan sopivia sijoituskohteita olisivat esimerkiksi moottoritiet ja rataosuudet, joilla on paljon liikennettä. Hän sanoo, että niihin tarvitaan myös eniten uudistamis- ja kunnossapitoinvestointeja, joten niiden myyminen vapauttaisi eniten valtion budjettirahoitusta.

Myyjän eli tässä tapauksessa valtion kannalta hän näkee riskinä huonon hinnoittelun.

Oppositio tyrmistyi: "Vaarallista ja typerää"

Oppositio reagoi rajusti Iltalehden juttuun. Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mielestä suunnitelma olisi vaarallinen ja typerä.

Hän pelkää, että yksityiset tahot voisivat alkaa hinnoitella väyliä omien tarpeidensa mukaan ja lisäksi yhtiöittäminen vaikeuttaisi teiden ja raiteiden kunnossapitoa.

Kovaa arvostelua tulee myös vasemmistopuolueista.

– Jos tätä keskustan johdolla edes suunnitellaan kansallisomaisuudellemme, kyseessä uutispommi ja vuosisadan puhallus, kirjoittaa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman Twitterissä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner kertoo liikennesektorin uudistuksista tiedotustilaisuudessa huomenna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.