IL: Kahdella bussikuskilla koronatartunta pääkaupunkiseudulla – henkilöstölle ohjeistus: "Osa tauoista suositellaan viettämään ulkona tai mahdollisuuksien mukaan bussissa"

5:50
Miksi yksi sairastuu koronaviruksesta vakavasti ja toinen ei? Nämä asiat saattavat vaikuttaa taudin vakavuuteen

Kaksi bussikuljettajaa on sairastunut koronavirukseen pääkaupunkiseudulla. Asiasta kertoo Iltalehti

Kuljetusyhtiö Nobinan pääluottamusmies Markku Jokikokko on vahvistanut asian lehdelle, jonka tietojen mukaan tartunnat on todettu Helsingin Roihupellossa sekä Vantaan Hakunilassa. 

Iltalehti on saanut nähtäväkseen kuvakaappauksen, jossa Nobinan henkilöstöä ohjeistetaan taukojen pitämisestä koronavirustartuntojen hillitsemiseksi. 

– Uutena ohjeena suosittelemme voimakkaasti, että Nobinan sosiaali-, aula- ja taukotiloissa tai HSL:n taukotiloissa vietetään aikaa kerrallaan korkeintaan 15 minuuttia. Muu osa tauoista suositellaan viettämään ulkona tai mahdollisuuksien mukaan bussissa. Yhteisiä tiloja tulee siis käyttää vain välttämättömiin tarpeisiin, kuten ruoan lämmittämiseen tai WC:ssä käyntiin, viestissä kerrotaan Iltalehden mukaan. 

Lehti ei ole kuitenkaan tavoittanut Nobinan toimitusjohtaja Petri Aunoa kommentoimaan asiaa, mutta Jokikokko vakuuttaa, että linja-autonkuljettajien terveydestä pidetään huoli.

Suomalaistutkija: Koronavirus voi leijailla ilmassa luultua pidempään

Aalto-yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, VTT:n ja Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan koronavirus voi kulkeutua ja levitä ilmassa aerosolihiukkasten mukana aiemmin luultua pidempään.

Aerosolipilven leviämiseen ja laimenemiseen kuluu jopa minuutteja. Jos koronavirustartunnan saanut yskijä kävelee pois ja lähelle samaa paikkaa saapuu toinen ihminen, ilmassa leijuvat äärimmäisen pienet koronavirusta sisältävät aerosolihiukkaset voivat päätyä tämän toisen ihmisen hengitysteihin.

MTV Uutisten haastattelema Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen korostaa, että turhaa oleskelua julkisissa tiloissa tulee välttää, niin kauan kuin  aerosoli-leviämisen mahdollisuutta ei voida sulkea pois.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja