Suomalaistutkijoiden hälyttävä löytö: Koronavirus voi leijailla kaupan ilmassa luultua pidempään yskäisyn jälkeen – jopa minuutteja

Suomalaistutkijoilta huonoja uutisia: Yskäisyn levittämät pisarat selviävät ilmassa jopa minuutteja – turvaväliin ei voi luottaa 11:44
Suomalaistutkijoilta huonoja uutisia: Yskäisyn levittämät pisarat selviävät ilmassa jopa minuutteja – turvaväliin ei voi luottaa.

Koronavirus voi kulkeutua ja levitä ilmassa aerosolihiukkasten mukana aiemmin luultua pidempään, selviää Aalto-yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, VTT:n ja Helsingin yliopiston tutkimuksista.

Katso yllä oleva video: Koronaviruksen oireiden vakavuus voi riippua veriryhmästä – professori kertoo, mihin tutkimustulos perustuu!

Aerosolihiukkaset poistuvat ihmisen hengitysteistä yskiessä, aivastaessa tai jopa puhuessa, ja ne voivat sisältää taudinaiheuttajia, esimerkiksi koronavirusta.

Tutkijat selvittivät supertietokoneella mallintamalla, että esimerkiksi päivittäistavarakaupan olosuhteissa aerosolipilvi leviää lähiympäristöön myös yskivän henkilön välittömän läheisyyden ulkopuolelle.

Tällaisen aerosolipilven leviämiseen ja laimenemiseen kuluu jopa minuutteja. Jos koronavirustartunnan saanut yskijä kävelee pois ja lähelle samaa paikkaa saapuu toinen ihminen, ilmassa leijuvat äärimmäisen pienet koronavirusta sisältävät aerosolihiukkaset voivat päätyä tämän toisen ihmisen hengitysteihin.

MTV Uutisten haastattelema Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen korostaa, että turhaa oleskelua julkisissa tiloissa tulee välttää, niin kauan kuin emme voi poissulkea aerosoli-leviämisen mahdollisuutta.

– Minimoidaan aika julkisissa tiloissa, jos niihin on pakko mennä. Maksimoidaan etäisyys toisiin ihmisiin. Nyt erityisesti pääsiäisen alla tulee kiinnittää huomiota siihen, että kun tehdään vaikka ruokaostoksia, hoidetaan ne ripeästi pienellä porukalla, eikä mennä kauppaan koko perheen kesken. 

Koronaviruksen tärkein tarttumisväylä on kuitenkin pisaratartunta. Aalto-yliopisto, VTT ja Ilmatieteen laitos tekivät jokainen samasta lähtötilanteesta mallinnuksia itsenäisesti.

Lue myös:

    Uusimmat