"Ihmisten pitäisi voida kävellä kadulla ilman, että hallinto seuraa heitä" - Amazonin poliiseille suunnattu uutuustuote pyydetään vetämään myynnistä

6:27

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan Amazonin kehittämän kasvojentunnistusteknologian aiheuttamista uhista ihmisten yksityisyydelle. Aiheesta uutisoivat muun muassa CNN ja The Verge.

Katso yllä olevalta videolta keskustelua tekoälystä!

Verkkokauppana tunnettu jättiyhtiö Amazon on joutunut myrskyyn Yhdysvalloissa, jossa sitä kritisoidaan kasvojentunnistusteknologian kehittämisestä viranomaisille. Yli neljäkymmentä ihmisoikeuksia valvovaa järjestöä on pyytänyt Amazonin pomoa Jeff Bezosia lopettamaan teknologian myymisen.

Rekognition-niminen tekoäly voi tunnistaa esineitä, ihmisiä, tapahtumapaikkoja ja paljon muuta kuvista ja videoista. Teknologiaa on myyty viranomaisille, ja sen avulla voidaan esimerkiksi tunnistaa ja seurata poliisia kiinnostavia henkilöitä reaaliaikaisesti.

Informaatiota skannataan jopa kymmenien miljoonien kuvien joukosta, ja teknologia voi myös tunnistaa jopa sata ihmistä yhdestä kuvasta.

Viranomaiset voivat seurata, ketä haluavat

Amazonin mukaan kasvojentunnistusteknologian on tarkoitus helpottaa viranomaisia saamaan rikolliset kiinni.

Ihmisoikeusjärjestöjä kuitenkin huolettaa, että teknologiaa voidaan käyttää väärin heikossa asemassa olevia väestönryhmiä vastaan. Rekognition rikkoo heidän mukaansa ihmisten yksityisyydensuojaa.

– Ihmisten pitäisi voida kävellä kadulla ilman, että hallinto seuraa heitä. Kasvojentunnistus amerikkalaisissa yhteisöissä vaarantaa tämän oikeuden, kirjoitetaan 41 ihmisoikeusjärjestön ja ACLU:n julkaisemassa kirjeessä.

Järjestöt pelkäävät, että viranomaiset voivat automaattisesti seurata ketä haluavat, olivat nämä rikollisia tai eivät.

Käytössä jo kahdessa paikassa

Rekognitionia on käytetty jo nyt vuoden ajan Oregonissa Washingtonin piirikunnassa. Siellä teknologiaa oli käytetty mahdollisten epäiltyjen, tajuttomien ja kuolleiden ihmisten etsimiseen ja tunnistamiseen.

Poliisin mukaan palveluun on ladattu jopa 300 000 kuvaa, joista suurin osa on valvontakameroista tai ihmisten toimittamia. Viranomaiset Oregonissa maksavat palvelusta 6–12 dollaria kuukaudessa.

Viranomaiset käyttävät teknologiaa Oregonin lisäksi myös Orlandossa, Floridassa.

Lähteet: ACLU 1&2, CNN, The Verge

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja