Ihmisoikeusjuristi Irakissa ammutusta turvapaikanhakijasta: Suomen viranomaisia syytä epäillä kuolemantuottamuksesta?

1:50
Suomi sai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta langettavan turvapaikanhakijan kuoltua Irakiin paluun jälkeen.

Ihmisoikeusasioihin erikoistunut asianajaja Markku Fredman katsoo, että irakilaismiehen tapauksessa voisi olla syytä epäillä kuolemantuottamusta, sillä EIT:n mukaan kahta aiempaa hengenvaarallista tilannetta ei ollut otettu riittävästi huomioon.

Fredmanin mukaan turvapaikasta vastanneiden viranomaisten toiminta vertautuu asiassa hoitovirheeseen lääkärin vastaanotolla.

– Ihminen hakeutuu turvapaikkapuhutteluun ja kertoo, mitä on tapahtunut. Sitten tehdään väärä diagnoosi, ja ihminen kuolee. En tiedä, ketkä tähän päätöksentekoon ovat osallistuneet, onko esimerkiksi haastattelijoilla jotain tekemistä päätöksen kanssa, Fredman sanoo STT:lle.

– Kaikki tarvittava tieto on ollut asian oikeaan hoitamiseen, mutta ainoa oikea ratkaisu jätettiin tekemättä ja sen seurauksena ihminen menetti henkensä.

Vertaa lääkärin hoitovirheeseen

Fredman vertaa tapausta korkeimman oikeuden (KKO) tuoreeseen päätökseen. Siinä lääkäriä syytettiin kuolemantuottamuksesta, sillä tämä ei ollut toiminut potilaan auttamiseksi, vaikka tarvittava tieto oli olemassa.

KKO päätyi hylkäämään kuolemantuottamussyytteen ja tuomitsemaan virkavelvollisuuden rikkomisesta, sillä potilas olisi oikeuden mukaan todennäköisesti kuollut joka tapauksessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja