Ihmisoikeusjärjestö Amnesty ei enää kutsu Navalnyita mielipidevangiksi – syynä vuosia vanhat videot, joissa Navalnyi vaikuttaa vertaavan siirtolaisia torakoihin

1:03
Video: Aiemmin tässä kuussa Aleksei Navalnyi tuomittiin toisen maailmansodan veteraanin kunnian loukkaamisesta

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty ei enää kutsu venäläistä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyita mielipidevangiksi, koska järjestön mukaan Navalnyin aiemmat lausunnot täyttävät vihapuheen tunnusmerkistön.

Päätöksen teki Amnestyn kansainvälinen kattojärjestö keskiviikkona. Järjestön mukaan Navalnyin aiemmat lausunnot ovat ristiriidassa mielipidevangin määritelmän kanssa.

BBC:n mukaan Amnestyn päätös liittyy videoihin, joita Navalnyi julkaisi noin 15 vuotta sitten.

Yhdellä videolla Navalnyi muun muassa vaikuttaa vertaavan siirtolaisia torakoihin. Toisella 2000-luvun alussa kuvatulla videolla Navalnyi on pukeutunut hammaslääkäriksi ja ehdottaa "meitä [venäläisiä] haittaavien asioiden poistoa". Videolla on tässä yhteydessä viittauksia siirtolaistyöntekijöistä.

Venäjällä Navalnyin tukijat ovat kertoneet pettyneensä Amnestyn päätökseen. Esimerkiksi ihmisoikeusaktivisti Garry Kasparov sanoi Twitterissä, että järjestö alentuu Kremlin työkaluksi.

Amnesty on vedonnut Venäjällä vankeuteen tuomitun oppositiojohtajan vapauttamisen puolesta. Suomen Amnestyn verkkosivuilla kerrotaan, että termien muuttaminen ei vaikuta tähän.

– Työmme hänen vapauttamisensa ja häneen kohdistuvan poliittisen vainon lopettamiseksi jatkuu samalla tavalla kuin tähänkin saakka, Suomen Amnestyn verkkosivuilla kerrotaan.

Amnestyn päätöksestä kertoi Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja