Mainos

Ihmiset lainaavat toisilleen miljoonia ohi pankkien – vertaislainojen suosio kasvaa korkeista koroista huolimatta

10:09

Vertaislainamarkkinat näyttävät olevan kasvussa. Vertaislainoksi kutsutaan lainoja, joissa yksityishenkilöt lainaavat toinen toisilleen rahaa, yleensä yrityksen välittämänä.

Valtionvarainministeriö arvioi, että 2015 vertaismarmarkkinoilla myönnettyjen lainojen suuruus olisi noin 46 miljoonaa euroa.

Ala näyttää olevan kasvussa, sillä Fellow Financesin toimitusjohtaja Jouni Hintikka arvoi Huomenta Suomen Markkinaraadissa kuluvan vuoden välitettyjen lainojen suuruudeksi peräti 70 miljoonaa euroa.

Vertaislainat ovat vakuudettomia luottoja, joten niillä on suhteellisen korkeat korot.

Ketkä ovat lainanottajia?

Hintikan mukaan keskimääräinen lainanhakija on keskituloinen, noin 45-vuotias palkansaaja.

Hän uskoo vertaislainojen hakuun olevan monia syitä. Yksi voi olla helpompi saatavuus, sillä vertaislainan saaminen voi olla huomattavasti pankkilainaa jouhevampaa.

Lainat tulevat yksityisiltä sijoittajilta, jotka sijoittavat lainattavaksi aina muutamista sadoista ylöspäin. Keskimäärin sijoitukset ovat kymmeniä tuhansia euroja.

Sijoittaja päättää markkinatilanteen mukaan, millaista voittoa, käytännössä korkoa, hän sijoitukselleen haluaa ja millä ehdoin. Maksamaton laina koituu sijoittajan tappioksi.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Paula Hannula kertoo, että vaikka yksityishenkilöiden välisiä lainoja ei sääntely koske, niitä välittävää vertaislainayritystä koskevat tietyt kuluttajansuojasääntelyä koskevat seikat esimerkiksi korkokaton osalta.

Vertaislainayrityksen on katsottu kuluttajaluoton myöntäjänä päättävän, kenelle luottoa myönnetään ja millä ehdoin. Vertaislainayritysten tulee myös rekisteröityä.

9:22

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.