Annie Laitila koki maanjäristyksen voiman Marrakeshissa: "Päätin, että talosta on päästävä ulos – juoksin kolme kerrosta alas"

Tältä näyttää tuho maanjäristyksen keskuksessa Marokon vuoristossa 0:35
Tältä näyttää tuho maanjäristyksen keskuksessa Marokon vuoristossa

Suomalainen Annie Laitila koki Marokon suuren maanjäristyksen paikan päällä, Marrakeshin kaupungissa. Hän ei ollut onnekseen vielä nukkumassa järistyksen aikaan, vaan oli juuri poistumassa perjantain myöhäiseltä illalliselta ravintolasta konferenssin pohjoismaalaisen seurueen kera.

– Kun järistys alkoi, osa ihmisistä suojautui pöytien alle. Itse kuitenkin päätin, että talosta on päästävä ulos. Juoksin kolme kerrosta alas ja viereiselle aukiolle, kertoo Lappajärven viestintä- ja hankekoordinaattori Laitila puhelimitse STT:lle.

Laitila ja hänen muu seurueensa päätti jäädä jälkijäristyksen riskin takia yöpymään aukiolle.

–  Ihmiset toivat meille vilttejä, ruokaa ja vettä. Myös paikalliset näyttivät tulleen kaikki ulos lähirakennuksista aukiolle. Nukuimme siellä aamukuuteen, minkä jälkeen uskalsimme palata hotellille.

Jälkijäristyksen riski jännitti

Laitila näki yöllä järistyksen jälkeen, miten loukkaantuneita kannettiin lähistöltä hoidettaviksi.

– Kuolonuhreja en joutunut näkemään. Kapeilla lähikaduilla ihmiset olivat kuitenkin saaneet vammoja.

Laitila kertoi pystyneensä säilyttämään toimintakykynsä, vaikka kokemus on ollut järkyttävä.

– Lappajärveltä tullut seurueeni on kyllä huomannut toisissamme jännittyneisyyttä. Kukaan ryhmäni suomalaisista ei ole loukkaantunut. Jälkijäristyksen riski on kuitenkin edelleen olemassa, Laitila kertoi tänään illalla kello 18.30 Suomen aikaa.

– Luulen, että tilanne alkaa laueta ja järkytys vaikuttaa itselläni vasta sitten, kun pääsen kotiin.

Suomen ulkoministeriöltä Laitila kertoo seurueensa saaneen "yleisluontoisen tiedotteen" tekstiviestitse tänään puolenpäivän jälkeen. Siinä muun muassa muistutettiin, että on tärkeää tehdä matkustusilmoitus.

Laitilan mukaan hänen seurueensa oli pääsemässä lähtemään Suomeen lennolla, jolla he olivat olleet palaamassa alkuperäisen suunnitelman mukaan. Lennon oli määrä lähteä Marokosta sunnuntaina aamuyöllä paikallista aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat