Mainos

Hyytävä paljastus: Putin määräsi matkustajakoneen ammuttavaksi alas ennen Sotshin olympialaisten avajaisia

1:58

Venäjä oli ampua alas matkustajalentokoneen, jonka uskottiin uhanneen Sotshin talviolympialaisten avajaisia vuonna 2014. Reutersin mukaan asia selviää kaksituntisesta Putin-nimisestä dokumentista, joka julkaistiin tänään.

Dokumentissa Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoo toimittajalle saaneensa helmikuun 7. päivänä vuonna 2014 puhelun turvallisuusviranomaisilta. Puhelu tuli juuri ennen Sotshin talviolympialaisten avajaisseremonian alkamista.

Presidentille kerrottiin, että Ukrainasta Turkkiin matkalla ollut kone oli kaapattu. Putinille kerrottiin, että kaappari halusi koneen lentävän Sotshiin. Turkkilaisen Pegasus Airlinesin lentäjät olivat ilmoittaneet, että eräällä matkustajalla oli mukanaan pommi.

Putin antoi kylmäävän käskyn

Putin pyysi neuvoa turvallisuusviranomaisilta, jotka kertoivat presidentille, että kyseisen kaltaisissa tilanteissa toimintasuunnitelmana oli ampua kone alas. Boeing 737 -koneessa oli kyydissä 110 matkustajaa. Talviolympialaisten stadionille oli puolestaan kerääntynyt yli 40 000 ihmistä.

– Käskin heitä toimimaan suunnitelman mukaisesti, Putin kertoo Reutersin katsomalla dokumentilla.

Hetki käskyn antamisen jälkeen Putin saapui kisojen avajaisiin yhdessä Kansainvälisen olympiakomitean edustajien kanssa. Muutaman minuutin kuluttua Venäjän presidentin puhelin soi jälleen.

Putinille kerrottiin, että matkustajakoneen kaappaus oli osoittautunut vääräksi hälytykseksi. Kaapparina esiintynyt matkustaja oli ollut humalassa, ja lento jatkoi normaalisti matkaansa Turkkiin. Kremlin lehdistöedustaja Dimitri Peskov vahvisti tänään, että dokumentilla kerrotut asiat pitävät paikkansa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.