Ex-agentin hurja väite: Kreml räjäytti Egyptin turmakoneen oikeuttaakseen iskut Syyriassa

Siinain niemimaalla syöksyi lokakuussa maahan venäläinen kone ja onnettomuudessa kuoli 224 ihmistä. Venäjän virallisen version mukaan turman syynä oli terrorismi, mutta entinen agentti väittää, että onnettomuuden järjesti Putinin lähipiiri.

Lokakuun viimeisenä päivänä Metrojet Flight 9268 lähti Egyptin Sharm-el Sheikistä kohti Pietaria. Pian lentoonlähdön jälkeen venäläisturisteja kuljettanut kone putosi maahan kahtena kappaleena.

Koneessa oli 217 matkustajaa ja seitsemän miehistön jäsentä. Vajaan puolen tunnin matkanteon jälkeen koneen peräosassa räjähti ja kone halkesi kahtia Siinain niemimaan yllä. Ruumiita ja koneen kappaleita löydettiin etsinnöissä kymmenien kilometrien säteeltä. 

Taustalla asekaupan pönkittäminen?

Terroristijärjestö Isis ilmoitti pian olevansa koneen alasampumisen takana. Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan ilmoitti käynnistävänsä kostotoimet järjestöä vastaan. Moskova tehostikin ilmapommituksia Syyriassa koneturman jälkeen*. 

Entinen KGB-kapteeni Boris Karpichkov sen sijaan väittää, että Venäjä aiheutti lentoturman itse omien tarkoitusperiensä saavuttamiseksi.

Uuden henkilöllisyyden varassa Britanniassa elävä Karpichkov väittää sanomalehti Daily Mailin haastattelussa, että Venäjä ampui koneen alas saadakseen kansainvälisen yhteisön hyväksynnän ilmaiskuille Syyriassa.

Ex-agentin mukaan Kremlin tarkoituksena oli myös kerätä kansainvälistä sympatiaa. Sitä tarvittiin, koska Venäjä on tuomittu laajasti Ukrainan vastaisten sotatoimien takia.

Karpichkovin mukaan terroristijärjestö Isisin vastaiset iskut ovat pelkkä kulissi. Entinen vakooja uskoo, että todellinen tarkoitus on tuhota Syyrian presidentti Bashar al-Assadia vastustavat kapinallisjoukot. Putin on al-Assadin liittolainen.

Ex-agentin mukaan hänen välittämänsä tiedot tiedot ovat peräisin korkea-arvoiselta venäläiseltä tiedustelu-upseerilta. Karpichkovin mukaan upseeri kertoi hänelle pian koneturman jälkeen, että Putin oli ollut huolissaan poliittisen valtansa vähenemisestä Syyriassa ja Lähi-idässä. Putinin pelkona olisi ollit myös tärkeiden liittolaisten menettäminen, jos al-Assad joutuisi väistymään vallasta.

Karpichkov sanoo kuulleensa tietonsa Venäjän tiedustelupalvelu GRU:ssa työskentelevältä upseerilta, jonka kertoman mukaan GRU:ssa tehtiin suunnitelma, jonka tarkoituksena olisi lisätä Putinin vaikutusvaltaa alueella ja "tappaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla". 

Tarkoituksena oli saada "ainakin hiljainen hyväksyntä" laajoille sotatoimille al-Assadin vihollisia vastaan ja kiihdyttää Venäjän miljardiluokan asekauppaa Lähi-idän maiden kanssa. Tavoitteidensa saavuttamiseksi Kreml tarvitsi oikeutuksen, joka herättäisi kansainvälisen kiinnostuksen ja myötätunnon sekä antaisi ulkovaltojen hyväksynnän ilmaiskuille Syyriassa, lähde sanoo. 

Kaksoisagentti päätyi Britanniaan

Minskin KGB-akatemiasta valmistunut Karpichkov palveli KGB:ssä yli kymmenen vuotta korkea-arvoisissa tehtävissä ja hänellä oli myös pääsy huippusalaisiin tietoihin. Hän toimi uransa aikana useita vuosia vastavakoilutehtävissä Latviassa.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen 1991 hän jäi Latviaan ja värväytyi maan tiedustelupalveluun. Karpichkov toimi kuitenkin kaksoisagenttina vuotaen tiedustelutietoja myös Kremliin. 

Välit Karpichkovin ja KGB:n välillä menivät tiettävästi lopulta poikki rahariitojen takia. Karpichkov vangittiin aseisiin liittyvien syytteiden takia kahdeksi kuukaudeksi sen jälkeen, kun hän oli vaatinut tiedustelupalvelulta rahoja, jotka se hänen mukaansa oli velkaa.

KGB vastasi vaateisiin syyttämällä agenttia petoksesta. Jouduttuaan kotiarestiin Latviassa Karpichkov pakeni maasta väärennettyjen passien avulla. Britanniaan hän päätyi kymmenen vuotta sitten.

Murhaava romanssi

Kun päätös matkustajakoneen räjäyttämisestä oli tehty, operaatio eteni Karpichkovin mukaan sutjakasti. Sharm el-Sheikhiin lähetettiin erikoistehtäviin koulutettu vakooja, jonka tehtäväksi annettiin hurmata lomalla oleva naishenkilö.

Karpichkovin kertomuksen mukaan tehtävään värvätty mies väitti olevansa sotilas, joka oli matkustanut Punaiselle merelle toipuakseen palveluajasta Ukrainan sotatantereella. Hurmaus onnistui ja johti "lomaromanssiin", ja loman päätteeksi venäläisagentti antoi naiselle mukaan paketin, joka oli määrä toimittaa miehen vanhemmille Pietariin. Miehen myös väitetään ohjanneen naisen paketteineen ohi lentokentän turvatarkastusten.

Karpichkovin mukaan lahja oli tosiasiassa koneen räjäyttämiseen käytetty pommi ja sen ajastin. Karpichkovin siteeraamien turvallisuuslähteiden mukaan kyseistä räjähdettä valmistetaan yksinomaan erikoisjoukkojen sotilaille. 

Aiemmin on esitetty, että pommi oli todennäköisesti sijoitettu istumapaikkojen 30A tai 31A alle.

Koneen matkustajatietojen mukaan paikalla 30A istui 77-vuotias Nadezhda Bashakova, joka oli matkalla viereisellä paikalla istuneen 43-vuotiaan tyttärensä Margarita Simanovan kanssa. Paikalla 31A istui puolestaan 15-vuotias Maria Ivleva ja paikalla 31 B hänen 44-vuotias äitinsä Marina Ivleva. Jos ex-agentin teoriaan on uskominen, yksi näistä naisista saattaa olla pommin koneeseen tuonut "lomaromanssilainen".

Kaikuja menneisyydestä

Daily Mailin mukaan uskomattomalta kuulostavat väitteet eivät ehkä sittenkään ole liian kaukaa haettuja voidakseen olla totta. Putinin väitetään vuodattaneen oman kansansa verta ennenkin oikeuttaakseen sotia. 

Vuonna 1999 Putin oli ensimmäistä kautta presidenttinä. Hänen väitetään silloin hyväksyneen neljän asuinkorttelin pommittamisen Moskovassa ja kahdessa muussa venäläiskaupungissa. Pommituksissa kuoli 307 ihmistä, mukana kymmeniä naisia ja lapsia. Loukkantuneita oli 1 700.

Putin syytti pommeista Tsetshenian muslimikapinallisia ja laukaisi tuhoisat ilmaiskut alueelle. Putinin ja hänen tukijoidensa mukaan iskut asuinrakennuksia vastaan olivat tsetshenialaisten sotapäälliköiden määräämiä, ja niiden tarkoituksena oli aiheuttaa paniikkia venäläisväestössä.

Iskujen jälkeisessä tutkinnassa paikallinen poliisi kuitenkin pidätti kolme Kremlin vakoojaa syytettynä pommien asentamisesta. Sekavaan vyyhteen oli sekaantunut myös useita turvallisuuspalvelu FSB:n jäseniä. 

Todisteena Putinia vastaan on pidetty myös paljastusta, jonka mukaan venäläinen virkamies oli esittänyt virallisessa puheessa osanottonsa iskuista – kolme päivää ennen ensimmäistäkään niistä. 

Hämäriä kuolemantapauksia

Vuiden 1999 traagisia iskuja tutkimaan asetettiin vuonna 2000 parlamentaarinen komitea. Putinin hallinto kieltäytyi osallistumasta tutkimuksiin, ja lisäksi kaksi komitean jäsentä tapettiin epäselvissä olosuhteissa ja sen johtava lakimies pantiin vankilaan. Komissio kuitenkin tuomitsi tsetshenikapinalliset syyllisiksi iskuihin. 

Toinen Putinin ylle varjoa langettava tapaus on entisen KGB-agenttin Alexander Litvinenkon kuolema. Litvinenko oli julkisesti väittänyt, että Putin räjäytti asuintalot saadakseen oikeutuksen Tsetshenian sodalle. 

Pian syytösten esittämisen jälkeen Litvinenko myrkytettiin radioaktiivisella poloniumilla. Viikkoja myöhemmin hän koki tuskaisan kuoleman sairaalassa koko maailman seuratessa tapahtumia. 

Venäjä tyrmää teorian

Venäläisviranomaiset tyrmäävät täydellisesti Karpichkovin väitteet Venäjän mahdollisesta osallisuudesta matkustajakoneen alasampumiseen.

Venäjän mukaan kyseessä on henkisesti sairaan ihmisen kosto.

*Juttua on korjattu 27.12. kello 22.23: Jutussa kerrottiin aluksi virheellisesti, että Venäjä olisi aloittanut ilmapommitukset Syyriassa muutama päivä matkustajakoneen alasampumisen jälkeen. Tosisasiassa pommitukset oli aloitettu jo syyskuussa, ja marraskuussa Putin ilmoitti Venäjän tehostavan niitä koneen alasampumisen vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat