Paljastava keskustelu julki: Näin Minskin lennonjohto taivutteli Ryanairin lentäjän laskeutumaan – koneen yllättävä sukellus aiheutti paniikin matkustamossa

Valko-Venäjän liikenneministeriö on julkaissut Minskin lennonjohdon ja lentäjän välisen keskustelun Ryanairin lennolta, joka pakotettiin laskeutumaan Minskiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan julkaistu asiakirja eroaa aiemmin Valko-Venäjän valtiontelevision julkaisemasta keskustelusta. Tv-kanavan mukaan lentäjä oli pyytänyt laskeutumista Minskiin, mutta nyt julkaistussa asiakirjassa asia on päinvastoin.  

Asiakirjan mukaan sunnuntaina kello 9.30 paikallista aikaa Minskin lennonjohdosta kerrottiin Ryanairin koneen lentäjille, että erikoispalvelujen saamien tietojen mukaan koneessa on pommi, joka voidaan räjäyttää Vilnan yllä.

Lentäjä vaikuttaa kyseenalaistaneen pommitiedon ja kysyy, mistä se on peräisin.

Tähän Minskistä vastataan, että lentokentän turvallisuushenkilökunta sai asiasta sähköpostin.

Lentäjä kysyy, tuliko viesti Vilnan vai Kreikan lentokentän henkilökunnalle. Kone oli matkalla Ateenasta Vilnaan.

Minskin päästä vastataan, että tieto tuli usealle lentokentälle.

Seuraavaksi lentäjä tiedustelee, miksi kone ohjataan juuri Minskiin.

– Mistä tämä tieto tuli? Tuliko tieto lähtevältä lentokentältä (Kreikka) vai sieltä, minne saavutaan (Liettua)?

– Tämä on meidän suosituksemme, Minskistä vastataan.

Lyhyen lentoteknisen keskustelun jälkeen lentäjä julistaa hätälaskun Minskiin. Sen jälkeen keskustelu keskittyy laskeutumiseen.

Keskustelusta uutisoi muun muassa Reuters ja Meduza.

Matkustajat paniikissa

Tilanne aiheutti sekaannusta myös matkustajien joukossa. Keskustelusta heillä ei ollut tietoa, mutta lentokoneen äkilliset liikkeet johtivat paniikkiin.

– Kaikki me koneessa panikoimme, sillä luulimme, että syöksymme maahan, liettualaismatkustaja kuvaili ABC Newsille.

– Tapahtui äkillinen sukellus. Lentokorkeus muuttui rajusti. En ole koskaan kokenut tällaista lentokoneessa. Kaikki olivat shokissa, hän jatkoi.

Kapteeni antoi selityksen koneen suunnanmuutoksesta Minskiin vasta 15 minuutin kuluttua.

Koneen laskeuduttua valkovenäläisviranomaiset ympäröivät koneen. Tässäkään vaiheessa matkustajilla ei ollut vielä tietoa väitetystä pommiuhasta.

BBC:n mukaan Delfi-uutisjulkaisulle puhunut matkustaja Saulius Danauskasin mukaan oli selvää, että kyseessä oli jonkinlainen temppu.

– Viranomaiset vain seisoivat koneen ympärillä ja näyttivät tyytyväisiltä, hän kuvaili.

– He eivät päästäneet meitä ulos puoleen tuntiin. Jos koneessa oli pommi, miksi he eivät päästäisi meitä ulos, hän Danauskas pohti.

Matkustajat joutuivat odottamaan tunteja Minskin lentokentällä ja osalle väitetty pommiuhka selvisi vasta netistä.

Lopulta lento jatkoi matkaansa ilman kiinnotettua oppositioaktivistia Raman Pratasevitshia sekä hänen naisystäväänsä Sofija Sapegaa ja saapui Vilnaan 20.26 paikallista aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat