Mainos

Hyviä uutisia työmatkapyöräilijöille: Vähentää rajusti syövän riskiä – vaikutukset painoon eivät selitä tulosta

Työmatkojen pyöräileminen vähentää kuoleman, sydän- ja verisuonitautien sekä syövän riskiä, kertoo The British Medical Journalissa julkaistu tutkimus.

Tutkimuksessa selvitettiin, vaikuttaako se, miten liikkuu työmatkansa, 40–69-vuotiaiden brittien terveyteen.

263 450 kokeeseen osallistujaa jaettiin ryhmiin, joista yksi käveli, toinen pyöräili, kolmas teki molempia ja neljäs käytti julkisia tai autoa töihin päästäkseen.

Viiden vuoden seurantajakson aikana 2430 koehenkilöä kuoli, 3748:lta diagnosoitiin syöpä ja 1110:llä oli sydänongelmia. Ryhmässä, joka pyöräili, riski kaikkiin oli selkeästi muita ryhmiä pienempi.

Säännöllinen pyöräily vähensi kuoleman riskiä 41 prosentilla, syövän riskiä 45 prosentilla ja sydänsairauden riskiä 46 prosentilla. Myös töihin kävely vähensi sydän- ja verisuonitautien riskiä, mutta ei syövän riskiä.

Koehenkilöt pyöräilivät keskimäärin vajaat 50 kilometriä viikossa, mutta mitä enemmän pyöräiltiin, sitä suuremmat olivat terveysvaikutukset.

Pyöräily ehkäisi kuolleisuuden ja sairauksien riskiä, vaikka esimerkiksi henkilöiden ikä, ruokavalio, tupakointi ja sairaushistoria otettaisiin huomioon. Erikoista on, että tuloksia ei selittänyt sekään, että pyöräily hoikistaisi niin töihin kulkevia.

– On selvää näyttöä siitä, että ihmisten, jotka kulkevat työmatkansa aktiivisella tavalla, erityisesti pyöräilemällä, riskit ovat pienemmät, University of Glasgow’n tohtori Jason Gill  sanoo BBC:n haastattelussa.

– Töihin pitää liikkua joka päivä, joten jos pyöräilyn sai osaksi päivärutiinia, se ei vaadi edes tahdonvoimaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.