Mainos

Hyviä uutisia teollisuudesta: Tänä vuonna investoidaan yli 4 miljardia – "Tilanne selvästi parantunut"

1:52

Teollisuuteen investoidaan tänä vuonna viime vuotta vähemmän, yhteensä 4,1 miljardilla eurolla. Kiinteiden investointien laskun syynä on suurten hankkeiden, kuten Äänekosken biotuotetehtaan valmistuminen.

Laskusta huolimatta investointeja on tehty näin paljon viimeksi lähes kymmenen vuotta sitten. Viime vuoden yksi jätti-investoinneista oli Äänekosken biotuotehdas. Vastaavansuuruisia satsauksia ei ole tänä vuonna luvassa, vaan investointeja odotetaan erityisesti keskisuuriin yrityksiin. Yli kolmannes tälle vuodelle tehdyistä suunnitelmista on laajennuksia, erityisesti teknologia- rakennustuote- ja kemianteollisuudessa.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtavan ekonomistin Penna Urrilan mukaan tämä on erityisen hyvä uutinen. 

– On tärkeää, että laajennamme myös kapasiteettia, emmekä vain korvaa vanhaa. Tämä kertoo siitä, että yrityksillä on tarvetta kasvattaa kapasiteettiaan, kun kysyntä kasvaa. 

Tutkimus- ja tuotekehitys vihdoin kasvussa

Elinkeinoelämän keskusliitossa ollaan oltu huolissaan pitkään voimakkaassa laskussa olleesta tutkimus- ja tuotekehitystoiminnasta. Tänä vuonna toiminnan odotetaan vihdoin kääntyvän nousuun.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Jussi Mustonen pitää osaamista tulevaisuuden valttikorttina.

– Sillä Suomi pärjää tulevaisuudessa, ja voimme itse panostaa siihen. Saavutettu nousu on positiivista, mutta se on vielä kaukana siitä, mikä taso on aikanaan saavutettu. 

Tämän vuoden aikana kiinteisiin teollisuusinvestointeihin arvioidaan käytettävän reilut 4 miljardia euroa. Elinkeinoelämän keskusliiton tekemään investointitiedusteluun vastasi 307 tehdasteollisuuden yritystä.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.