Hyvästi autoselfiet! Kännykän räplääminen ratin takana saattaa olla pian laitonta Britanniassa – säännöissä yllättävä poikkeus

6:54
Toimittaja testasi: Näin onnistui auton ajaminen ajoradalla kännykällä tekstaillen!

Britanniassa on autoa ajaessa laitonta tekstata tai puhua puhelimeen sitä kädessään pitäen. Nyt lähes kaikelle puhelimen näpeltämiselle ratin takana halutaan panna piste.

Maan yleisradioyhtiö BBC sekä Guardian-lehti uutisoivat, että ensi vuonna maassa astunee voimaan uusi lainsäädäntö, jonka mukaan lähes kaikki puhelimen käyttö ratin takana on laitonta.

Tekstaamisen ja puhumisen lisäksi siis esimerkiksi valokuvien ottaminen, musiikkikappaleiden valinta, pelien pelaaminen tai navigaatio-ohjeiden syöttäminen puhelimeen ei olisi enää jatkossa sallittua.

Kännykän näppäilystä napsahtaisi sakkoa 200 puntaa (noin 220 euroa) sekä lisäksi kuusi rikepistettä. Britanniassa ajokortti lähtee hyllylle 12 pisteestä. 

Kenties yllättäviä poikkeuksiakin on: puhelimella saisi yhä maksaa ostoksia esimerkiksi ravintoloiden drive-in-autokaistoilla.

Vähemmän yllättäen puhelimen hands free -käyttö ja ääniohjaus olisi myös yhä sallittua. Puhelinta voisi käyttää myös navigaattorina, jos siihen ei koske.

Valmisteilla olevan lainsäädännön on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alkupuolella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja