Hyppäsikö Elon Musk sänkyyn arkkivihollisensa kanssa? Tesla hamuaa kymmenien miljardien edestä öljyrahaa Saudi-Arabiasta

14:45

Teslan toimitusjohtaja on tunnettu öljyteollisuuden vastustaja. Sähköautoja valmistavan yhtiön nokkamiehenä hänen kantansa ei ole varsinaisesti yllättävä. Hän on useasti syyttänyt öljyteollisuuden vaikuttajia oman yhtiönsä toiminnan sabotoimisesta, mutta viimeisimpien tietojen mukaan öljyraha itsessään ei ole Muskille ongelma.

Pääkuvan video

Ensimmäiset Tesla Model 3 -sähköautot luovutettiin asiakkaille

Teslan toimitusjohtajan Elon Muskin taannoiset Twitter-kommentit yhtiön vetämisestä pois pörssistä herättivät muun muassa Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovan SEC:n kiinnostuksen.

Musk vakuutti twiitissään, että rahoitus pörssistä vetäytymiseen olisi turvattu. Tämä käynnisti välittömästi spekulaatiot rahoituksen alkuperästä, eikä mennytkään kauaa, kun Musk kertoi käyneensä neuvotteluja saudiarabialaisten kanssa jo parin vuoden ajan.

Teslan vetämiseksi pois pörssistä ei kuitenkaan tarvittaisi alun perin pöydällä ollutta 70 miljardia dollaria. Ainoastaan ne osakkeet, jotka osakkeenomistajat mahdollisesti päättävät myydä yksityistämisen yhteydessä, rahoitetaan. Musk on arvioinut, että noin kolmannes osakkeista menisi myyntiin.

Saudi-Arabia on tunnettu öljyvarannoistaan, ja sen alueella on viidennes koko maailman mustasta kullasta. Osuvampaa symbolia öljyteollisuudelle onkin vaikea keksiä.

Vaikka öljy on Saudi-Arabialle elintärkeä vientituote, on maan hallitus myöntänyt raaka-aineen ympäristöhaitat, ja sen, ettei nykyisenlainen toiminta voi jatkua ikuisesti. Hallitus onkin lisännyt investointejaan muun muassa aurinkovoimaan, älykaupunkeihin ja tulevaisuuden liikennemuotoihin. Eli toisin sanoen sähköautojen kannalta myönteisiin asioihin.

Musk pitää öljyteollisuutta arkkivihollisenaan

Työntekijöilleen kesäkuussa lähettämässään sähköpostissa Musk kertoi Teslan entisen työntekijän yrittäneen sabotoida yhtiön toimintaa. Hän viittasi kirjeessään myös muihin tahoihin, jotka toivovat "Teslan kuolemaa", nimeten erityisesti öljyteollisuuden. 

Kuukautta aiemmin hän hyökkäsi toimittajien uskottavuuden kimppuun väittämällä, että media hyppii öljyteollisuuden pillin mukaan. Musk ilmoitti perustavansa palvelun, josta kuka tahansa voisi tarkistaa yksittäisten toimittajien yhteydet öljyteollisuuteen.

Vuonna 2013 Musk sanoi taistelun öljyteollisuutta vastaan olevan samankaltainen kuin taistelu tupakkaa vastaan.

Lähde: Bloomberg

Artikkelia muokattu 16.8. klo 14: Lisätty Muskin näkemys Teslan buyoutiin vaadittavasta summasta. Otsikkoa muutettu tältä osin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja