Hylkiikö kehosi kevättä? Näin pääset eroon väsymyksestä

Pimeän talven jälkeen esiin nouseva auringonvalo aiheuttaa monelle ylimääräisen tarmon sijaan vain väsymystä. Kevätväsymykseltä voi kuitenkin välttyä popsimalla erityisesti vihreää.

Valon määrän lisääntyessä keväisin hormonitasapainomme muuttuu, mikä saa monet kärsimään univaikeuksista. Iltaisin on vaikea nukahtaa, eikä pitkäkään yöuni välttämättä virkistä. Elimistöä voi auttaa sopeutumaan kevääseen tarjoamalla sen käyttöön runsaasti virkistäviä vitamiineja ja hivenaineita. Väsynyttä kehoa kannattaa ravita erityisesti lehtivihreällä, sillä se muun muassa tehostaa solujen uusiutumista ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa.

– Aamu kannattaa aloittaa esimerkiksi nauttimalla lasillinen vettä, johon sekoitetaan runsaasti lehtivihreää sisältävää vehnä- tai ohraorasta, tuoreen sitruunan mehua ja hyvää suolaa. Tämä sekoitus puhdistaa ja nesteyttää elimistöä, korjaa kehon happo-emästasapainoa ja tukee vatsan toimintaa, vinkkaa CocoVin superruoka-asiantuntija Sami Sundvik.

Runsaasti lehtivihreää eli klorofylliä sisältävissä kasveissa on paljon muun muassa A-, C-, ja K-vitamiineja. Lehtivihreä parantaa veren hemoglobiiniarvoa ja elimistön hapenottokykyä, mikä virkistää aivoja. Lehtivihreän kerrotaan ehkäisevän myös tulehduksia. Vihreiden kasvisten lisäksi lehtivihreää saa paljon erilaisista viherjauheista, kuten oraista, joita voi sujauttaa vaikka salaatinkastikkeen joukkoon.

Vitamiinit suoraan ruoasta

Moni ottaa keväälläkin vitamiininsa suoraan purkista. Tämä on tietysti parempi kuin ei mitään, mutta Sundvikin mukaan elimistö osaa hyödyntää vitamiinit paremmin suoraan ruuasta nautittuna.

– Elimistö ei osaa kovin hyvin hyödyntää synteettisiä vitamiineja, koska se ei osaa tunnistaa niitä. Mitä puhtaampaa ravintoa syö, sitä paremmin elimistö siitä saa tarvitsemansa ravinteet. Myös ruuansulatus pääsee tällöin helpommalla.

Ruokaremontti kannattaa aloittaa vähentämällä hiilihydraattien määrää ruokavaliossa, sillä esimerkiksi runsaan pasta-aterian jälkeen väsyttää vain entistä enemmän. Vihreiden kasvisten lisäksi hiilihydraatit kannattaa korvata paljon vitamiineja sisältävillä marjoilla, kuten goji-marjoilla ja hyvälaatuisilla rasvoilla. Aamukahvia voi terästää vaikka lusikallisella kookosöljyä, mikä saa aineenvaihdunnan käyntiin heti aamusta. Myös riittävä veden juominen on tärkeää.

Älä sorru makeaan

Väsyneenä tekee usein mieli makeaa, mutta tähän ansaan ei kannata sortua. Nappaa makeanhimoon vaikka kourallinen marjoja tai terveellistä raakasuklaata, joka on mielihyvää tuottavaa aivoruokaa parhaimmillaan.

– Myös reipas ulkoliikunta valoisaan aikaan virkistää varmasti. Väsymyksen hiipiessä kannattaa siis lähteä vaikka kävelylle, Sundvik kehottaa.

Elimistön tottuminen kevääseen saattaa viedä hetken aikaa, mutta sitä odotellessa kannattaa yrittää pitää kiinni nukkumaanmenoajoista. Tähän voi auttaa esimerkiksi pimennysverhojen hankkiminen makuuhuoneeseen.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat