Hylätyt tavarat raivostuttavat monen taloyhtiön tiloissa – ongelmaan voi olla yksinkertainen ratkaisu: ”Parhaassa tapauksessa lisää taloyhtiön turvallisuutta"

Monilokerokokeilulla pyritään helpottamaan kierrätystä 2:04
Kierrätystä pyritään helpottamaan monin tavoin – yllä heinäkuun alun uutisjuttu monilokerokokeilusta

Varaston seinään nojaa lastulevyjä. Roskisten viereen on kärrätty mikroaaltouuni ja lampunvarjostin. Portaiden alta pilkistelee pahvilaatikollinen kirjoja, astioita ja henkareita. Tilanne on tuttu monelle taloyhtiölle. Mistä tässä on kyse?

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnösen mukaan kyseessä on yleinen ongelma.

– Tämä aiheuttaa monessa taloyhtiössä jatkuvaa riesaa kiinteistön rappukäytävässä, kellaritiloissa ja yhtiön piha-alueella.

Luvattomien tavararöykkiöiden poistaminen on Pynnösen mukaan juridisesti ongelmallista.

– Perustuslaissa omistajan omaisuudensuoja on vahva. Taloyhtiö ei saa käyttää niin sanottua omankädenoikeutta ja poistaa toisen omaisuutta kiinteistöltä ilman omistajan lupaa.

Pynnösen mukaan tavaraa ei lähtökohtaisesti saisi jättää minnekään taloyhtiön tiloihin.

– Yhtiön velvollisuutena on huolehtia kiinteistön turvallisuudesta ja usein jätetty tavara muodostaa turvallisuusriskin.

Yksi ratkaisu ongelmaan

Joissakin taloyhtiöissä ongelma on ratkaistu kierrätyshyllyllä. Talon asukkaat saavat viedä hyllylle itselleen turhaa, mutta käyttökelpoista tavaraa ja ottaa sieltä omakseen toisen jättämää tavaraa.

Tällainen kierrätyshylly on Pynnösen mukaan sallittu, tietyin ehdoin.

– Parhaassa tapauksessa nämä voivat lisätä taloyhtiön turvallisuutta ja siisteyttä, mutta pahimmassa tapauksessa ne aiheuttavat riitoja.

Kaikilla osakkailla on mahdollisuus tehdä ehdotus taloyhtiölle kierrätyshyllystä. Asia päätetään yhtiökokouksessa.

Yhteiset pelisäännöt ovat Pynnösen mukaan edellytys toimivalle kierrätyshyllylle. Kaikkien tulee sitoutua pelisääntöihin ja niiden noudattamiseen.

– Taloyhtiössä tulee löytyä tahtoa siihen, että tämä toimii, Pynnönen toteaa.

Taloyhtiön hallitus on viimekädessä vastuussa kierrätyshyllyn toiminnasta ja turvallisuudesta. Jos hylly ei jostakin syystä toimi, hallitus voi päättää sen poistamisesta.

Turvallisuus ennen kaikkea

Pynnösen mukaan on tärkeää, että hylly sijoitetaan niin, ettei se aiheuta turvallisuusriskiä.

Pitää myös ilmaista selkeästi, että hyllylle jätetyt tavarat saa ottaa, jottei kukaan voi jälkikäteen väittää, että tavara olisi viety luvattomasti.

Kierrätyshyllyn siisteydestä tulee huolehtia. Sotkuinen tai liian täysi hylly voi aiheuttaa eripuraa.

– Hylly varmasti toimii paremmin yhtiössä, jossa löytyy aktiivinen asukas, jonka vastuulla on seurata hyllyn tilannetta ja tarvittaessa siistiä ja järjestellä sitä, toteaa Pynnönen.

On myös hyvä päättää yhdessä, millaista tavaraa hyllylle saa tuoda. Pynnösen mukaan käsitykset tavaran arvosta voivat vaihdella paljonkin.

– Jotkut saattaa arvioida jotain arvokkaaksi ja joku muu taas roskaksi.

Onko kierrätyshylly mahdollista saada yhä useampaan taloyhtiöön?

Pynnösen mielestä idea on pohtimisen arvoinen. Oikein toteutettuna se voisi toimia.

Kiinteistöliitolle on tullut kuitenkin vain vähän kyselyitä kierrätyshyllyistä. On taloyhtiöstä kiinni, haluaako se kierrätyshyllyn omiin tiloihinsa.

Kirjoittaja on osallistunut Helsingin avoimen yliopiston Journalismi ammattina -kurssille, joka järjestettiin yhteistyössä MTV Uutisten kanssa. Artikkeli on kurssin lopputyö.

Lue myös:

    Uusimmat