Hylätyt lemmikkikoirat koskettavat näyttelyssä

Nuoren valokuvaajan Heidi Strengellin esikoisnäyttelyn kuvat kertovat karua tarinaa Espanjan hylätyistä koirista.

Koirat ovat entisiä lemmikkejä, taistelukoiria tai metsästyskoiria, jotka on hylätty. Kuvatut koirat löytyivät kuudelta Espanjan Aurinkorannikon koiratarhalta, jonne ne oli pelastettu.

- En voi pelastaa jokaista koiraa, mutta hyvä, jos voin vaikuttaa kuvilla. Hylätyt koirat koskettavat ja surettavat, mutta mukana on myös iloisempia tarinoita, luonnehtii Heidi Strengell näyttelyään.

Kuvissa koskettaa koirien katse. Kurjasta kohtelusta huolimatta eläimet katsovat rohkeasti ihmistä kohti. Heidi Strengell haluaa esittää koirat yksilöinä.

- Halusin esittää koirat persoonina. Sellaisiahan ne ovat huolimatta siitä, että tarhassa saattaa olla valtava määrä koiria. Näin viiden kuvauspäivän aikana 1 500 koiraa eikä yksikään niistä ollut aggressiivinen. Ihmettelin, miten ne voivat pitää ihmisistä kaiken kokemansa jälkeen.

Kolmijalkaisen koiran tarina

Jokaisella koiralla on oma tarinansa. Näyttelyn symbolina on kolmijalkainen Sandra-koira.

- Sandra on galgo, metsästyskoira. Se oli löytynyt maantien varresta eli todennäköisesti se oli jäänyt auton alle.  Sandra päätyi koirien turvakodin pitäjän lemmikiksi ja sai lopulta elää hyvää elämää. Se pystyi liikkumaan hyvin kolmijalkaisenakin. Valitettavasti sain kuulla, että sen jäljellä olevasta takajalasta meni liikuntakyky ja se menehtyi, kertoo Strengell.

Iloisempiakin tarinoita näyttelystä löytyy. Ainakin kaksi kuvattua koiraa on sittemmin adoptoitu Suomeen. Aidalle kiivennyt iloisen näköinen Dory-koira on päässyt kotihoitoon suomalaiselle hoitajalle.

- Dory on sellainen veijarityyppi. Kun menin tarhalle, se oli jo vastaanottamassa minua ja odotti valmiina aidan päällä, kuvailee Heidi Strengell.

Kuvaajan oma koira inspiroi

Näyttelyn tavoite on herättää ajatuksia ja auttaa hylättyjä koiria.

- Hyvä, jos aiheesta heräisi keskustelua. Espanjan surkea tilanne voi tulla monelle yllätyksenä. Kaikki eivät voi adoptoida koiria, mutta niitä voi auttaa yhtä hyvin lahjoittamalla tarvikkeita tai osallistumalla vapaaehtoistyöhön tarhoilla. Puolet tämän näyttelyn tuotosta menee koirien auttamiseen, lupaa Strengell.

Espanjassa hylätään satojatuhansia koiria vuodessa. Suuri osa niistä päätyy kunnallisille koiratarhoille, jossa ne lopetetaan. Onnekkaammat päätyvät yksityisille tarhoille, joiden kautta koiria adoptoidaan moniin eri maihin.

Heidi Strengellin oma kiinnostus Espanjan hylättyihin koiriin syntyi jo vuosia sitten. Hän adoptoi vuonna 2011 Espanjasta Rapsu-koiran, joka on mukana haastattelussakin.

- Rapsu on inspiraatio tälle näyttelylle. En tiedä Rapsun ikää enkä sen menneisyyttä, mutta se sopeutui helposti uuteen kotiinsa. Se oli aluksi laiha eikä osannut lainkaan leikkiä leluilla. Ensin Rapsu myös pelkäsi isoja, tummiin pukeutuneita miehiä. Nyt se kulkee mukanani kaikkialle ja voi oikeastaan sanoa, että se on pelastanut minut, kiittelee Strengell.

Leftovers-näyttely aukeaa yleisölle perjantaina 6.2. Galleria Jangvassa Helsingissä.

Heidi Strengell suunnittelee jo uutta ja suurempaa valokuvanäyttelyä hylätyistä koirista. Se nähdään touko-kesäkuussa Helsingin Kanneltalossa.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja