Mainos

Huvipuistolaitteen rikkoutuminen Suomessa "äärimmäisen epätodennäköistä" – Linnanmäellä laitteet huolletaan ja koeajetaan joka aamu

Suomalaisissa huvipuistoissa ja tivoleissa laiteturvallisuus on hyvällä tasolla, huvipuistoista vakuutetaan.

Yhdysvalloissa yksi ihminen kuoli ja seitsemän loukkaantui laitteen rikkouduttua kiertävässä tivolissa keskiviikkona. Laitteesta irtosi ajon aikana kokonainen penkkirivi, jonka kyydissä olleet ihmiset paiskautuivat maahan.

Suomalaisten huvipuistoalan toimijoiden mukaan Suomessa vastaavanlaista onnettomuutta ei ole syytä pelätä, sillä laiteturvallisuus on yleisesti korkealla tasolla.

– Laiteturvallisuus on meille keskeinen asia ja me teemme hirveän paljon töitä tämän kaltaisten onnettomuuksien ennaltaehkäisemiseksi, sanoo Linnanmäen tekninen johtaja Anssi Tamminen.

Tammisen mukaan Linnanmäen laitteet hankitaan tunnetuilta valmistajilta, joiden laatuun voi luottaa. Laitteiden kuntoa myös valvotaan päivittäin.

– Kaikki huvipuistolaitteet tarkastetaan, huolletaan ja koeajetaan joka aamu. Näin pyritään varmistumaan siitä, että laiteturvallisuus on mahdollisimman korkealla tasolla.

”Tuon tyyppinen onnettomuus äärimmäisen epätodennäköinen”

Myös Särkänniemessä laiteturvallisuuteen panostetaan huolella. Sekä laitteiden hankinnassa että huollossa noudatetaan kansainvälisiä standardeja.

– Kaiken kaikkiaan huvipuistojen turvallisuudessa ollaan Suomessa hyvällä tasolla. Sen takia tuon tyyppinen onnettomuus on äärimmäisen epätodennäköinen, Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä sanoo.

Seppälän mukaan myös laitteiden ajonaikainen käyttö ja asiakkaiden ohjeistaminen ovat kiinteä osa huvipuistojen turvallisuutta. Myös niiltä osin Suomessa ollaan hyvällä tasolla.

– Välillä asiakkaasta saattaa tuntua, että Suomessa annetaan liiankin tiukkoja ohjeita ja ollaan pikkumaisia, mutta se on todella tärkeä osa turvallisuutta, että asiakkaat myös toimivat annettujen ohjeiden mukaisesti.

Omavalvonta tärkeässä roolissa

Kiertävissä tivoleissa laitteiden turvallisuudesta huolehtiminen on erityisen tärkeää, ja laitteet on tarkastettava aina, kun niitä siirretään paikasta toiseen. Myös laitevalinnat on tehtävä huolella.

Tivoli Seiterässä laitteista johtuvia vaaratilanteita ei ole ollut.

– Meidän laiteturvallisuus perustuu pääosin siihen, että hankitaan sellaisia laitteita, jotka nähdään turvallisiksi ja käyttökelpoisiksi kiertävissä tivoleissa, jonka jälkeen meidän omavalvonta ja huolto näyttelee isoa osaa laiteturvallisuuden ylläpitämisessä, sanoo käyttöpäällikkö Arto Koistinen.

Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes pitää osaltaan huolen siitä, että laitteiden turvallisuudesta huolehditaan asianmukaisesti.

Suomessa ei samanlaisia laitteita

Ohiossa rikkoutunut laite oli nimeltään Fireball. Suomalaisissa huvipuistoissa tai tivoleissa ei tiettävästi ole käytössä samanlaista laitetta.

Tivoli Seiterässä on kuitenkin laite, joka muistuttaa Ohiossa kiertäneen tivolin laitetta, mutta täysin samanlainen se ei ole.

– Meillä on saman tyyppisellä liikeradalla oleva laite, mutta aivan täysin eri näköinen, Koistinen sanoo.

Linnanmäen teknisen johtajan Anssi Tammisen tietojen mukaan kyseisen valmistajan laitteita ei ole Suomessa lainkaan.

– Vastaavan tyyppisiä laitteita tekee hyvin moni toimija, mutta tämän laitevalmistajan toimittamia laitteita ei tietääkseni ole.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.