Mainos

Huvipuisto julkaisi pitkän ohjeistuksen työnhakijoille, joka sisältää vinkkejä muun muassa ulkomaalaistaustaisille: "Ohjeistus on tarkoitettu vain ja ainoastaan auttamaan työntekijöitä työllistymään"

4:19
Huvipuiston johtaja kohuohjeista: "Vinkit ovat puhtaasti tarkoitettu parantamaan mahdollisuuksia saada työpaikka"

Jyväskylän seudulla Lievestuoreella sijaitsen Nokkakiven huvipuiston työnhakuvinkit hämmentävät. Toimitusjohtajan mukaan vinkkien on tarkoitus auttaa työnhakijoita.

Ohjeiden mukaan esimerkiksi ammattiyhdistysaktiivit, ulkomaalaiset henkilöt ja ujot ihmiset eivät ole vahvoilla työnhaussa.

Nokkakiven huvipuiston toimitusjohtaja Lauri Vartianen kiistää, että ohjeet koskisivat huvipuiston omia rekrytointeja. Hänen mukaansa ohjeiden tarkoitus on auttaa työnhakijoita.

– Se ei ole millään muotoa huvipuiston rekrytointiohje, -tapa tai -vaatimus. Ohjeistus on tarkoitettu vain ja ainoastaan auttamaan työntekijöitä työllistymään meille ja varsinkin muualle.

– Halusimme tuoda esille todellisuuden työelämässä yleensä, ei meillä. Siksi vinkit on kerrottu brutaalin rehellisesti. Niitähän on kaikkiaan toistasataa, Vartiainen lisää. 

Vartiasen mukaan idea ohjeisiin lähti liikkellee useista työnhakijoiden pyynnöistä saada ohjeita työnhakuun. Listassa on vinkkejä myös muilta työnantajilta, sekä poimintoja työviranomaistenkin käyttämiltä palveluntarjoajilta.

– Osa näistä on juuri niitä, jotka ovat eniten aiheuttaneet keskustelua, koska emme näitä riittävästi selventäneet vinkkilistassa.

"Tietyt ryhmät työllistyvät huonommin"

Ohjeissa on erillinen osio maahanmuuttajille, joka on nimetty "Vinkkejä ulkomaalaisille".

Osiossa kehotetaan muun muassa pukeutumaan tietynlaisiin asusteisiin ja välttämään liian pitkiä sähköpostiosoitteita.

– Se on valitettava tilastollinen fakta, että tietyt ryhmät työllistyvät huonommin. Vinkit ovat puhtaasti tarkoitettu parantamaan heidän mahdollisuuksiaan saada työpaikka, Vartianen kommentoi.

Vartianen korostaa, että Nokkakiven työnhakijat ovat kaikki samalla viivalla.

Ei ongelmia kesätyöntekijöiden kanssa

Ohjeissa puhuttiin myös "yli-ikäisistä työnhakijoista", mutta ei tarkenneta sitä, minkä ikäisiä tällä tarkoitetaan.

– Yli-ikäisellä tarkoitetaan selvästi vanhempaa hakijaa, joka hakee sellaiseen työtehtävään, jossa on voittopuolisesti nuoria työntekijöitä. Meidän kokemuksemme mukaan, mitä vanhempi työntekijä on, sitä parempi ja vastuullisempi.

Vartiasen mukaan jotkut työnantajat saattavat säikähtää myös henkilöitä, jotka myöntävät esimerkiksi päihderiippuvuutensa.

Hän lisää, että Nokkakiven huvipuistossa ei ole ollut suurempia ongelmia kesätyöntekijöiden kanssa ja kaikki heidän työntekijänsä ovat erinomaisia, taustasta riippumatta.

– Väitän kyllä, että meidän rekrytointipolitiikka ei ole mitenkään syrjivä. Esimerkiksi meidän vakihenkilöstössä puolella on ulkomaalaistaustaa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja