Mainos

Huvipuiston työnhakuvinkit kesätöihin hakeville ihmetyttävät – "Jos olet ulkonäöltäsi selvästi vieraasta kulttuurista..."

4:19
Huvipuiston johtaja kohuohjeista: "Vinkit ovat puhtaasti tarkoitettu parantamaan mahdollisuuksia saada työpaikka"

Jyväskylän lähettyvillä, Lievestuoreella sijaitsevan Nokkakiven huvipuiston ohjeet työnhakuun ihmetyttävät.

Erittäin pitkässä ohjeistuksessa kirjoitetaan muun muassa, että yli-ikäiset, ujot, AY-aktivistit tai ulkonäöltään selvästi vieraan kulttuurin edustajat eivät ole vahvoilla työnhaussa.

– Kirjoittajat ovat käsitelleet yli 1000 kesätyöhakemusta ja haastatelleet satoja hakijoita huvipuiston kesätyöläisten valintojen yhteydessä. Tämä kirjoitelma lähti liikkeelle havainnosta, että valtaosa hakijoista menettää pelin pikkuvirheistä, jotka olisi helppo työhakemuksessa ja haastattelutilanteessa korjata, sivulla kirjoitetaan.

Vuonna 2007 perustetun huvipuiston vinkit kesätyöntekijöille ovat osittain varteenotettavia. Listauksessa annetaan vinkkejä muun muassa työhakemuksen muotoiluun ja työhaastattelussa käyttäytymiseen. Sivulla kirjoitetaan kuitenkin asiasta myös toisessa sävyssä.

Kirjoituksen mukaan hakemuksessa ei kannata kuvailla itseään ”joustamattomaksi AY-aktivistiksi”. Tämä siksi, että työantaja laskee sinut silloin ”potentiaaliseksi rettelöijäksi”.

– Kun katsot työpaikkaa pintaa syvemmältä, huomaat, että työnantajat joustavat yllättävän monessa asiassa itsekin eivätkä vastineeksi pidä pilkunviilaajista. Jos työnantajasi puolestaan on pilkunviilaaja, ei sinunkaan tarvitse joustaa. Pelisäännöt pitää olla samat molemmille, sivulla kirjoitetaan.

Rikkinäinen tausta ja ujous haittana työnhaussa

Hiljaisten ja ujojen hakijoiden tulisi olla jotain muuta kuin hiljaisia ja ujoja, jos he haluavat töitä saada.

– Ikävä kyllä ujot ja hiljaiset saavat huonommin työpaikkoja. Yritä olla vähän räväkämpi, mutta överiksi ei tarvitse vetää.

Myös säälittävät tarinat lytätään kirjoituksessa.

– Työnantajat eivät anna säälipisteitä. Säälittävät tarinat hakemuksissa antavat heti kuvan rikkinäisestä taustasta, ongelmista tai muuten vaan hakijasta, jota ei heidän mielestään kannata missään nimessä ottaa töihin.

Kirjoituksen mukaan yli-ikäisistä hakijoista oletetaan automaattisesti, että he eivät ole tosissaan hakemassa paikkaa, vaan lähettäneet hakemuksen sataan muuhunkin työpaikkaan.

– Heidän oletetaan lähtevät heti, kun he saavat toisen työn.

Kirjoituksessa ei kuitenkaan tarkenneta minkä ikäistä yli-ikäisellä tarkoitetaan. 

Ulkomaalaisille oma listansa 

Ohjeistuksessa on erikseen osio, joka kantaa nimeä ”Vinkkejä ulkomaalaisille”. Muun muassa liian pitkä sähköpostiosoite voi huvipuiston kirjoituksen mukaan olla osasyy työpaikan mennessä sivusuun.

– Jos sähköpostiosoitteesi on valtavan pitkä, tyyliin muhammadahmedbenjamin@gmail.com niin et ole vahvoilla. Avaa uusi lyhyempi osoite vaikkapa pelkästään työnhakua varten ja muista myös seurata siihen tulevaa postia, neuvotaan kirjoituksessa.

Ulkonäöltään vieraasta kulttuurista oleville annetaan vinkiksi ottaa haastatteluun mukaan, jotain mikä poistaa ajatuksen kulttuurista johtuviin ongelmiin.

– Jos olet ulkonäöltäsi selvästi vieraasta kulttuurista, voi olla hyvä idea ottaa haastatteluun esim. brittifutisjoukkueen kaulahuivi tai vaikkapa bändipaita päälle. Annat viestin, että olet sisällä samassa kulttuurissa kuin työnantaja, eikä sinusta tule kulttuurista johtuvia ongelmia.

Katso listaus kokonaisuudessaan täältä. Aiheesta kirjoitti ensimmäisenä Iltalehti.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja