Mainos

Huumevelkojen perintä johti isän uhkailuun – teko jäi yritykseksi isän mentyä pankin sijasta poliisille

2:03

Vuonna 1988 syntynyt mies tuomittiin ehdottomaan vankeuteen kiristyksen yrityksestä Rovaniemellä.

Huumausainerikollisuuteen kytkeytyy väkivaltaa muun muassa kiristystapausten kautta.

Tapauksessa mies peri uhrilta huomattavasti alkuperäistä velkaa suurempaa rahasummaa, päätyen jopa uhkaamaan uhria ja tämän isää.

Syytetyn mukaan hän oli myynyt uhrille 640 eurolla tietokoneen velaksi, ja väitti uhrin tarjoutuneen maksamaan maksun viivästymisen vuoksi hänelle alkuperäistä suuremman summan.

Uhri kertoi asioista toisin. Hänen mukaansa velka oli syntynyt hänen ostettuaan ja käytettyään 340 eurolla Concerta-lääkkeitä. Concertaa käytettään esimerkiksi tarkkaavaisuushäiriön hoidossa, mutta sitä myös väärinkäytetään piristävän vaikutuksen vuoksi. Lääke on Suomessa luokiteltu huumausaineeksi.

Uhkasi jonkun potkaisevan tyhjää

Oikeus arvioi, että koron huomattava kasvu viittasi muuhun kuin tavalliseen perintään, ja tuki myös uhrin kertomusta velan perusteesta.

Toiminnan laadusta kertoi myös se, että uhri oli antanut velkojalle pankkikorttinsa pantiksi velasta, minkä lisäksi hän oli luovuttanut tälle puhelimensa. Velkojan mukaan puhelimen luovutuksella oli tarkoitus estää uhria virittämästä hänelle ansaa.

Kun velan maksu ei luonnistunut, päätyi lopulta velkoja ja uhri uhrin isän luo, jossa tältä yritettiin saada vaadittua 1500 euroa. Uhrin isä kertoi velkojan sanoneen asunnolla, että isä tai poika ”potkaisee tyhjää”, jos rahoja ei löydy.

– Isä oli kokenut tilanteen ja uhkauksen vakavana, luvannut mennä pankkiin, mutta mennyt suoraan poliisilaitokselle, tuomiosta ilmenee.

Kun velkoja palasi asunnolle hakemaan rahoja, häntä olikin vastassa poliisi.

Mies oli aiemmin istunut tuomion törkeästä vapaudenriistosta, törkeästä ryöstöstä ja pakottamisesta. Vuonna 1988 syntynyt mies tuomittiin kolmeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen kiristyksen yrityksestä. Rovaniemen hovioikeus piti tuomion voimassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.