Mainos

Huumeprotesti keskeytti afgaanipakolaisten paluun

YK on ilmoittanut keskeyttäneensä väliaikaisesti pakolaisten kotiuttamisen Itä-Afganistanissa sen jälkeen, kun sadat oopiuminviljelijät olivat katkaisseet tiet vastalauseena hallituksen huumeiden vastaiselle kampanjalle.

- Vihaiset mielenosoittajat pystyttivät tiesulkuja Torkhamin ja Jalalabadin väliselle tielle ja estivät näin tuhansien afgaanipakolaisten palaamisen, sanoi YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja Yussuf Hassan.

Sadat ja jopa tuhat mielenosoittajat osallistuivat hallituksen vastaiseen mielenilmaukseen. Sillä vastustetaan Afganistanin väliaikaisen hallituksen suunnitelmaa päästä eroon oopiumiviljelmistä.

Paikallisten asukkaiden mukaan turvallisuusjoukot surmasivat kahdeksan viljelijää ja haavoittivat 35:tä. Myös puolustusministeri Mohammad Fahim yritettiin murhata Jalalabadiin suuntautuvan vierailun aikana. Vierailu oli osa oopiumin tuhoamisohjelmaa. Hallitus on tarjonnut viljelijöille 250 dollaria 22 aaria kohden, jos he lopettavat oopiumin viljelyn. Viljelijöiden mielestä korvaus on liian vähäinen.

YK:n mukaan Afganistan tuottaa 75 prosenttia koko maailman oopiumtarjonnasta. Afganistanin entinen Taleban-hallinto kielsi oopiuminviljelyn vuonna 1999, mutta liikkeen kaaduttua monet viljelijät ryhtyivät jälleen kasvattamaan oopiumia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.