Huumeisiin kuoli ennätysmäärä ihmisiä Helsingissä – etenkin nuorten kuolleisuus kasvanut

Henri Grönholm sai yliannostuksen, mutta päätyi hoidon sijaan poliisin säilöön – "Näinhän se menee" 4:20
Henri Grönholm sai yliannostuksen, mutta päätyi hoidon sijaan poliisin säilöön – "Näinhän se menee"

Helsingissä kuoli huumeisiin vuonna 2021 eniten ihmisiä koko 15-vuotisen mittaushistorian aikana, kertoo Helsingin kaupunki.

Vuonna 2021 huumausaineisiin kuoli Suomessa 287 henkilöä. Näistä joka viides oli helsinkiläinen. Tiedotteen mukaan etenkin nuorten huumausainekuolleisuus on kasvanut.

Helsingissä nuorten henkilöiden huumausainekuolemien osuus kaikista huumausainekuolemista on huomattava, sillä joka seitsemännessä kuolemantapauksessa henkilö oli 15–24-vuotias.

Kuolemien taustalla on usein muun muassa päihteiden käytön aloittamista nuorena, eri päihteiden yhdistelmäkäyttöä sekä huumeiden suonensisäistä käyttöä. 

Tiedot selviävät kaupunginkanslian tuoreesta tutkimusartikkelista.

Huumeita käytetään eteläisen Suomen suurissa kaupungeissa keskimääräisesti enemmän kuin muualla, tiedotteessa sanotaan.

Huumausainekuolleisuus on Helsingissä ollut koko tarkasteltavan ajanjakson 2006–2021 huomattavasti suurempaa kuin koko maassa keskimäärin.

Eniten on kasvanut Kannabiksen kokeilu ja käyttö. Myös amfetamiinin, ekstaasin ja kokaiinin käyttö ovat lisääntyneet selvästi.

Pääkaupunkiseudulla myös Espoossa ja Vantaalla huumekuolemat ovat kasvaneet mutta näissä kaupungeissa kuolleiden lukumäärät jäävät melko pieniksi, joten vuosittainen satunnaisuus voi vaikuttaa tuloksiin, tiedotteessa sanotaan.

Helsingissä syyskuun alussa käynnistyvä matalan kynnyksen Pysäkki-päihdepalvelu on suunnattu nuorille, joilla on vakavia päihde- ja riippuvuusongelmia sekä syrjäytymisvaara.

– Pysäkkiin nuori voi tulla arkisin ilman lähetettä, myös nimettömänä, eikä päihteettömyyttä edellytetä, Helsingin kaupungin päihdepalvelujen päällikkö Pia Pulkkinen sanoo tiedotteessa.

Pysäkiltä nuori voi saada ohjausta ja neuvontaa, vieroitushoitoa, sosiaalista kuntoutusta ja tarvittaessa lähetteen korvaushoidon tarpeen arviointiin tai huumevieroitusosastolle.

Pulkkinen sanoo, että nuorille aloitetaan osastohoito viikon sisällä lähetteen saapumisesta.

Lue myös:

    Uusimmat