Huumaavista helteistä saadaan nauttia viikon loppuun – ilmamassojen taisto ratkaisee, kuinka kesäinen juhannuksesta tulee: "Lämpötilat voivat selvästikin laskea"

Loppuviikosta on luvassa ukkosia ja helteitä. Aamut ovat aurinkoisia, mutta päivisin pilvisyys runsastuu ja alkaa syntyä sadekuuroja, joiden yhteydessä tujutkin ukkoset ovat mahdollisia.

– Ukkoset ovat perjantaina etelässä sekä Oulun ja Kainuun seudulla, mutta yleistyvät lännessäkin. Paikoin myös Lapissa voi jyrähdellä, sanoo Forecan päivystävä meteorologi Jenna Salminen.​​​​​​​

Lauantaina ukkostaa laajasti Lapista länttä pitkin etelään, minkä lisäksi idässä voi paikka paikoin jyrähdellä, mutta näillä näkymin vähemmässä määrin.

– Vaikuttaa siltä, että sunnuntaina kylmä rintama tulee ylitse ja sen yhteydessä voi syntyä rajuja ukkosia. Niiden sijainti varmistuu tässä lähipäivien aikana. Jos rintama liikkuu hitaasti yli niin se voi olla lännessä päivällä tai aamulla, mutta jos se liikkuukin nopeammin, niin lännessä tuo päivä onkin aurinkoinen ja ukkosia tulee enimmäkseen idässä ja pohjoisessa, Salminen summaa.

Ukkosten jälkeen sunnuntaina sää on viilentymässä, mutta etelässä päästään 20 asteeseen.

– Maanantaina on sama juttu eli helteitä näyttää riittävän tulevaan lauantaihin saakka, Salminen sanoo.

Juhannuksen sää vielä epävarma

Tällä hetkellä on vielä siinä ja siinä onko juhannuksena kylmä vai ei. Vielä viikkoa ennen juhannusta on mahdollista, että säässä tapahtuu muutosta tämänhetkiseen tilanteeseen nähden.

– Tällä hetkellä meillä on täällä kuuma, helteinen ilmamassa, joka nostaa lämpötilat lähipäivinä jopa mahdollisesti 30 asteeseen, jos aurinko vaan pääsee porottamaan. Mutta ensi viikolla voi kylmempi ilma pohjoisesta valahtaa ainakin maan pohjoisosan ylle. Jos kylmä ilma pääsee voittamaan niin, kyllä se ihan etelään asti sieltä on puskemassa loppuviikosta. Lämpötilat voivat selvästikin laskea, Salminen varoittaa.

Juurikin tässä ilmamassojen rajamailla sateet ovat yleisiä ja ne laskevat lämpötiloja siinä kohtaa, missä ne ropisevat alas.

Juhannusviikko lämpimän ja kylmän rajoilla

Tällä hetkellä säätä pystytään ennustamaan 16. päivään saakka, eli ensi viikon sunnuntaille. Tästä eteenpäin ennusteet ovat lähinnä arvioita, jotka saattavat muuttua.

– Alkuviikosta on vielä lämpöistä, mutta loppuviikkoa kohden päästään kokemaan hieman viileämpiä lämpötiloja. Siinä tuo lämpimin ilma painuisi etelään päin, ja jos tuosta samaan malliin jatketaan niin se kyllä viilentää juhannusviikon lämpötilaa. Mutta on hyvin mahdollista, että itä- ja länsipuolelle on kohoamassa lämmintä ilmaa, Salminen avaa ennustetta.

Jos ilmamassat siirtyvät sivusuunnassa länsi-itä-suuntaan, niin helteiset lämpötilat nousevat takaisin. Mutta tiistaina tulleen kuukausiennusteen mukaan ensi viikolla viilenee. Kuukausiennuste on siis sitä mieltä, että lämpimänä pysyttäisiin, mutta juhannusviikko vaikuttaa olevan hieman siinä rajoilla.

– Mahdollisesti etelässä on kuitenkin hieman tavanomaista lämpimämpää. Pohjoisessa todennäköisesti hieman viileämpää, mutta sekin riippuu hyvin pitkälti tuosta, että kumpaan suuntaan tässä on ilma liikkumassa, Salminen sanoo.  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja