Heinäkuun sademäärät paukkuneet paikoin yli keskiarvojen, lauantaina sataa jälleen rankasti – ensi viikolla säässä mahdollisuuksia "vähän joka suuntaan"

4:53
Videolla viimeisin sääennuste MTV Uutiset Livestä

Viikonloppuna sataa runsaasti ympäri Suomen, helteet saattavat ensi viikollakin jäädä vielä haaveeksi.

Forecan päivystävän meteorologin Jenna Salmisen mukaan epävakaisen sään alueita on liikkeellä, ja sateita tulee paikoin runsaastikin loppuviikolle. Tänään pohjoisessa vaikuttavat sadealueet liikkuvat välillä heikentyen kohti maan keskiosaa ja länttä.

– Perjantaina etelän ja lounaan suunnalta nousee sateineen matalapaine, joka tuo sateita etelärannikolle, ja siitä sisämaata ja keski-Suomea kohti, Salminen kertoo.

Viikonloppua kohti lämpötiloissa ei meteorologin mukaan tapahtune suurempia muutoksia kuluneeseen viikkoon nähden.

– Kuitenkin sunnuntaina paikoin mahdollisesti noustaan kohti kahdenkympin lämpötilaa. Sateet kuitenkin tätä ennen viilentelevät säätä vielä.

Lauantaina sataa ropisee kautta maan

Lauantaina sadekuuroja onkin sitten liikkeellä runsaamman puoleisesti.

– Sateita tulee oikeastaan pitkin koko maata, mutta ne ovat sen verran paikallisia, että joissain paikoissa päivä voi jäädä poutaiseksikin, Salminen sanoo.

Varsinkin Lappeenrannassa alkuviikosta hämmästyttäneet runsaat sateet ovat jo heinäkuun ensimmäisten päivien aikana ylittäneet koko kuukauden keskimääräiset sademäärät.

– Kaakkois-Suomessa keskimääräinen sademäärä on heinäkuussa noin 50–60 millimetriä, mutta juuri Lappeenrannan havaintoasemalla se on 70 milliä. Eilen puoleen päivään mennessä siellä oli satanut 76,6 milliä ja nyt on tullut lisääkin. 

Kumpi ilmamassa voittaa ensi viikolla?

Meterologin mukaan ensi viikolla on vilahdellut lännessä lämpenemisen mahdollisuus, kun taas idässä ajoittain viileämpi ilmamassa. 

– Vaikuttaisi, että ihan pohjoiseen voisi jo loppuvikosta päästä lämpöä leviämään. Mutta sielläkin lämpötilat ovat jäämässä alemmaksi, koska vettä sataa ja pilvisyyttä on runsaasti. Silloin aurinko ei pääse lämmittämään ilmaa niin, että se ihmisenkin mielestä tuntuisi lämpimältä.

Maanantaina lämpötilat saattavat nousta maan keskiosissa lähemmäs kahtakymmentä astetta, mutta pilvisillä alueilla jäädään paikoin 15 asteeseen. Helteiden sijaan kahdenkympin tuntuma on ensi viikolle varmempi lämpöveikkaus.

– Ensi viikolla on mahdollisuutta vähän joka suuntaan. Toisaalta keskiarvo kuukausiennusteessa koko viikolle on hieman tavanomaista viileämpi, mutta varmasti nyt loppuviikon aikana selviää, kumpi ilmamassa pääsee voittamaan, Salminen toteaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja