Huuhteluaineen käyttö jakaa Suomen kahtia

Huuhteluaine. Tuo pyykinpesun viimeistelijä jakaa mielipiteet jyrkästi. Jotkut käyttävät ja jotkut ehdottomasti kieltäytyvät.

Comfort selvitti suomalaisten pyykinpesutottumuksia. Vähän alle puolet vastaajista, 49 prosenttia, kertoo käyttävänsä huuhteluainetta kun 45 prosenttia ei käytä lainkaan.

Näistä huuhteluainetta välttelevistä 23 prosenttia uskoo, ettei huuhteluaine sovi vaatteille.

– Huuhteluaine on suunniteltu kaiken pyykin hoitoon. Se vaikuttaa vaatteiden kuituihin samalla tavalla kuin hoitoaine hiuksiin: se auttaa pitämään kuidun ehjänä ja pehmeänä, kertoo Unilever Finlandin tuotepäällikkö Heidi Idman.

Lähes kolme neljästä vastanneesta (74 prosenttia) kertoo pesevänsä pyykin itse. Yli 95 prosenttia naisista suomalaisnaisista hoitaa pyykkinsä itse, miehistä pyykkihommia tekee vain noin puolet (52%).

Unilever Finlandin huhtikuussa 2014 teettämään kyselyyn vastasi 1037 18–70-vuotiasta suomalaista.

Huuhteluaine sulkee kuidut

Huuhteluaineen kerrotaan lisäävän vaatteen mekaanisen kulutuksen kestoa ja vähentävän sähköisyyttä. Se sulkee tekstiilin kuidut ja auttaa väriä pysymään paremmin.

Huuhteluaine heikentää vaatteen imukykyä ja pyykki tuleekin pesukoneesta kuivempana. Siksi sitä ei kannata käyttää lattiaräteissä, todetaan Unilever Finlandista.

Ei joka pesuun?

Huuhteluaineet sisältävät tensidejä eli pinta-aktiivisia aineita, jotka pienentävät veden pintajännitystä. Lisäksi niissä on liuotinta, vettä, hajusteita ja väriaineita.

Teho perustuu siihen, että huuhteluainetta jää tekstiilin pintaan. Sillä on myös taipumus kertyä vaatteisiin.

Etikka ja silitys pehmentävät myös

Esimerkiksi Marttaliitto muistuttaa, ettei huuhteluaine ole välttämätön. Vaatteista saa ihanan pehmeitä muun muassa mankeloimalla ja silittämällä.

Etikka puolestaan myös pehmentää pyykkiä aivan luonnollisesti. Siinä missä huuhteluaineella käsitelty pyyhe hylkii vettä, niin etikalla huuhdellut pyyhkeet imevät paremmin kuin pelkällä pesuaineella pestyt.

Unilever Finlandin mukaan niin farkut kuin tekniset ja treenivaatteet hyötyvät huuhteluaineen käytöstä:

– Se tekee kankaasta pehmeämmän ja antaa raikkaan tuoksun.

Vie jouston ja tuhoaa kuidut?

Monet valmistajat ovat eri mieltä. Huuhteluaineen sanotaan olevan haitallinen elastaania ja lycraa sisältäville tekstiileille, kuten alusvaatteille, uimapuvuille ja stretch-housuille koska se haurastuttaa elastaanikuitua.

Lisäksi huuhteluaine voi pilata urheiluvaatteiden hengittävän pinnan tukkimalla tekstiilin kuidut.

Päätä itse

Loppujen lopuksi päätös huhteluaineen käytöstä jää kuitenkin sinun itsesi käsiin.

Lue myös:

    Uusimmat