Huuhkajista EM-paikkaa kärkkyvä pelaaja muutti maahan, jota ei ole olemassa – kauhutarinoiden ”roistovaltiossa” tarjolla olosuhteet, joista Suomessa voi vain unelmoida: ”Mieletöntä”

HJK:n Sebastian Dahlström vaihtoi salibandysta takaisin jalkapalloon:"Kyllähän sitä ihmeteltiin" 2:08
Sebastian Dahlströmin tie huipulle on kulkenut erilaista reittiä. Tulosruutu kertoi vuonna 2018, kuinka Dahlström vaihtoi lajia kesken uransa.

Jalkapalloilija Sebastian Dahlström teki joulukuussa yllätyssiirron ja solmi kahden vuoden sopimuksen Moldovan pääsarjassa pelaavan FC Sheriffin kanssa. Elo itsenäiseksi julistautuneessa Transnistriassa on asettunut uomiinsa, eivätkä verkkokirjoitusten kauhutarinat ole Dahlströmin kohdalla toteutuneet. Moldovan mittapuulla ökyrikas Sheriff tarjoaa Dahlströmille huimat puitteet kehittyä pelaajana.

Jalkapalloilija Sebastian Dahlström vastaa puhelimeen maasta, jota ei muun maailman mielestä ole olemassa. Moldovan ja Ukrainan välissä olevalla maakaistaleella sijaitseva Transnistria on sinnitellyt itsenäisenä vuodesta 1990, vaikkei yksikään valtio ole tunnustanut sen olemassaoloa. Virallisesti alue kuuluu Moldovaan.

Dahlström muutti tammikuussa Transnistrian pääkaupunkiin, noin 150 000 asukkaan Tiraspoliin harjoittamaan ammattiaan. Pelaamaan jalkapalloa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Runsaat puoli vuotta myöhemmin jalkapalloilijan rutiinit ovat asettuneet uomiinsa. Haastattelupäivän aamuna Dahlström on käynyt aamiaisella seuransa FC Sheriffin hulppean harjoituskeskuksen ravintolassa, harjoitellut kevyesti joukkueensa kanssa ja ottanut hieronnan. Samaisessa ravintolassa nautitun lounaan jälkeen jalkapalloilijan päivän työt ovat ohi.

Iltapäivän ja illan suunnitelmana on ateria Tiraspolin keskustassa joukkuekaverin kanssa.

– Muuten aika lailla lepoa kotosalla. Pelaamme tosi tiiviiseen tahtiin, Dahlström kertoo MTV Urheilulle.

Kevyt päiväohjelma on seurausta kauden toisesta sarjaottelusta. FC Sheriff on edellisenä iltana kukistanut vieraskentällä FC Sfintul Gheorghen joukkueen maalein 1–0 ja jatkaa sarjassa ilman pistemenetyksiä.  

Ensimmäisen sarjaottelun penkillä istunut Dahlström on pelannut ottelussa ensimmäiset minuuttinsa Moldovan pääsarjassa. Koronaviruspandemian vuoksi Sfintul Gheorghen 1500-paikkaiselle stadionille ei päästetty yleisöä. Se ei keskikentällä debytoinutta suomalaista haitannut.

– Täytyy sanoa, että pääsin peliin niin hyvin sisään, että en edes ajatellut, että ei ole yleisöä. 

Enemmänkin peliaikaa saisi tulla. Dahlström mielii avauskokoonpanoon.

– Harmittaa, että en ole päässyt pelaamaan. Se on ihan luonnollista. Sitä varten täällä ollaan, jokainen haluaa kentälle. Pääsin pelaamaan ehkä 30 minuuttia lopusta ja pelasin hyvin. Se nosti fiilistä tosi paljon. 

Kroatialaisvalmentaja Zoran Zekic on kuitenkin antanut 23-vuotiaalle suomalaiselle hyvää palautetta harjoituksista ja muistuttanut kauden olevan pitkä, 36 ottelua. Jokaista pelaajaa tullaan vielä tarvitsemaan.

Sanoille saatiin vastinetta muutama päivä haastattelun jälkeen. Lauantaina Sheriff voitti kotonaan CS Codrun 6–0. Dahlström pelasi joukkueensa avauskokoonpanossa koko ottelun.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"En missään nimessä sanoisi, että katastrofi"

Nykypäivän Neuvostoliitto. Maa, jota ei ole olemassa. Missä on Transnistria ja onko sinne turvallista matkustaa? Roistovaltio.

Kun Transnistriasta etsii tietoa internetin hakukoneella, otsikoiden sanavalinnat kertovat paljon. Otsikoiden takana hakukone tarjoaa luettavaksi kauhutarinoita turisteja kyykyttävistä ja perusteettomia maksuja vaativista poliiseista sekä Transnistriaan voimakkaasti liitetystä korruptiosta, salakuljetuksesta ja ihmiskaupasta.

Foreign policy -lehden mukaan Transnistria olisi viime aikoina kääntynyt entistä enemmän länteä kohden, mutta menneisyys Neuvostoliitossa on voimakkaasti läsnä.

Alueen päänähtävyyksiä ovat parlamenttirakennuksen edessä seisova jättimäinen Lenin-patsas ja pramealla jalustalla törröttävä sotamenestyksestä muistuttava neuvostoliittolainen T-34-tankki. Monet kadut on nimetty kommunismin merkkihenkilöiden mukaan ja joka puolella näkyy sirppi ja vasara -symboleita. 

Samoihin verkosta löytyviin tietoihin tutustui myös Dahlström, kun FC Sheriffin sopimustarjous ilmestyi hänen pöydälleen viime vuoden lopulla.

Dahlström myöntää, ettei etukäteen tiennyt mitään joukkueesta tai Transnistriasta. Selvitysvaiheessa tutuksi tulivat paitsi verkkoon kirjoitetut kertomukset myös ulkoministeriön Transnistriasta antama matkustustiedote, joka kehottaa välttämään matkustamista alueelle.

Tiedotteen mukaan alueen turvallisuustilanteen kehitys on vaikeasti ennustettavissa. Alueella matkustaneet ovat joutuneet vaikeuksiin viranomaisten kanssa ja heiltä on peritty mielivaltaisesti erilaisia maksuja ja annettu sakkoja. 

Dahlström ei kirjoituksista hätkähtänyt. Agentin, perheen ja tyttöystävän sekä lukuisien pelikavereiden ja jalkapalloihmisten kanssa käydyt keskustelut vakuuttivat miehen siitä, että jalkapallon puolesta Sheriff voisi olla hyvä vaihtoehto. Pelaaminen isossa seurassa olisi askel eteenpäin HJK:sta, jonka kapteenina Dahlström toimi viime kaudella.

– Kun kuulin ympärillä olevilta ihmisiltä tätä, se vahvisti omaa fiilistä.

Parin päivän vierailu Tiraspolissa tuki tunnetta, ja reissun jälkeen Dahlström oli valmis allekirjoittamaan sopimuksen. Sopimuksesta uutisoitiin joulukuun puolivälin tienoilla.

Reilut puoli vuotta myöhemmin päätös tuntuu oikealta.

– Vasta kun on muuttanut tänne ja asunut täällä, on saanut kuvan, mikä täällä on tilanne. Netistä saattoi löytyä kauhutarinoita, mutta niistä sai ihan väärän kuvan. Täällä olen huomannut, että tämä on täysin normaali paikka. Ei tämä tietenkään ole Stadi, missä olen syntynyt ja kasvanut, mutta en missään nimessä sanoisi, että katastrofi. Ihan yhtä lailla täällä voi elää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Venäjä näkyy

Transnistria julistautui itsenäiseksi vuonna 1990, kun Moldova kuului vielä Neuvostoliittoon. Kun Moldova vuotta myöhemmin itsenäistyi, jäi Transnistria omaksi eristetyksi alueekseen. Alueella asuu noin 500 000 ihimstä ja sen pääkieli on venäjä.

Vuonna 1992 Transnistria kävi parin kuukauden mittaisen sodan Moldovan kanssa ja onnistui venäläisjoukkojen tukemana säilyttämään asemansa. 

Pian 30 vuotta kestänyttä itsenäisyyttä korostetaan alueella voimakkaasti. Käytössä on oma valuutta Transnistrian rupla, alueella on oma sirpillä ja vasaralla koristettu lippunsa ja autoissa käytetään paikallisia rekisterikilpiä. Moldovan ja Transnistrian raja-asemilla etenkin ulkomaalaiset matkaajat syynätään tarkasti.

Myös venäläisjoukot ovat vahvasti läsnä alueella ja Transnistrian Venäjä-myönteisyys näkyy joka puolella. Sen on huomannut myös Dahlström.

– Joku kerta vähän ihmettelin, kun en ollut käynyt hetkeen keskustassa ja ajoin sinne. En tiedä, oliko joku erikoispäivä, mutta siellä liehui Transnistrian lippuja ja Venäjän lippuja.

Erikoisuuksista huolimatta Dahlström sanoo viihtyneensä Tiraspolissa. Etenkin sen jälkeen, kun kevät ja kesä toivat väriä harmauteen. 

– Kun ajaa iltasella kaupunkiin, se on itse asiassa tosi vilkas, siellä on paljon ihmisiä viettämässä iltaa. Siitä tulee sellainen kiva olo. Kaupunki on kuitenkin elävä, siitä on kiva fiilis. 

Viihtyvyyttä on lisännyt myös se, että miehen venäjän kielen opinnot ovat alkaneet tuottaa tulosta. Enää ruokakaupassa ei tarvitse viittilöidä käsin ja ihmetellä myyjän kanssa, mitä toinen mahtaa tarkoittaa.  

– Se ärsytti alkuun, kun ei voinut keskustella ihmisten kanssa. Nyt, kun on päässyt pikkaisen sisään venäjään, se on jeesannut tosi paljon siihen, miltä tuntuu olla täällä. Tuntuu kotoisammalta.

Transnistriaan matkustavien turistien kokemiin ongelmiin Dahlströn ei ole törmännyt. Elämää helpottaa se, että työnantajana on jalkapalloseuran lisäksi lukemattomia yrityksiä Transnistriassa omistava mahtiyhtiö Sheriff, jolla on myös yhteyksiä alueen hallintoon.

– Se on eri asia olla töissä aika vaikutusvaltaisessa firmassa kuin olla turistina täällä. On vähän eri asemassa tässä yhteiskunnassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mahtava Sheriff

Transnistriassa on mahdotonta välttyä näkemästä Sheriffiä. Tiraspolin jalkapalloseuran omistava vuonna 1993 Transnistriaan perustettu monialayritys on mukana lähes kaikessa.  BBC:n mukaan yhtiön liikevaihto on lähes kaksinkertainen Transnistrian alueen budjettiin nähden.

Entisen KGB-virkamiehen, Viktor Gusanin omistama Sheriff hallitsee muun muassa alueen huoltamobisnestä, ruokakauppaa ja on mukana pankkitoiminnassa, mediassa sekä politiikassa. BBC kertoi vuonna 2019, että yhtiö hallitsee epäsuorasti 35:ttä alueen parlamentin 43 paikasta Obnovlenie (Uudistus)-puolueen kautta. 

Tiraspolin tuolloin alasarjoissa pelanneen jalkapallojoukkueen pääsponsoriksi Sheriff ryhtyi vuonna 1996 ja vuonna 1997 seuran nimeksi vaihtui FC Sheriff. Seura nousi pikavauhtia pääsarjaan kaudeksi 1998–1999. Kaudesta 2000–2001 lähtien Moldovan mestaruus on livennyt muille vain kahdesti.

Gusan toimii seuran puheenjohtajana. Dahlström sanoo, ettei ole tavannut Gusania, vaikka miehestä on kyllä puhuttu.

Sheriff pelaa ja harjoittelee Tiraspolin laitamilla jättimäisessä harjoituskeskuksessa, jonka rakentaminen alkoi vuonna 2000. Olosuhteet ovat vakuuttaneet Dahlströmin.

– Ihan mielettömät. En voisi pyytää yhtään enempää. 

Lista on pitkä, kun Dahlström alkaa luetella seuran käytössä olevia tiloja. Noin 13 000 katsojaa vetävän päästadionin lisäksi harjoituskeskuksessa on pienempi stadion, useita harjoituskenttiä, sisähalli ja pelaajien hotelli, jossa jokaisella on oma huoneensa. Pientä kaupunkia muistuttavasta keskuksesta löytyy myös oma ravintola, sairaala, uimahalli, kuntosali, tennishalli ja ulkotenniskentät.

– Olosuhteet ovat niin mielettömät, että se on vain itsestä kiinni, kuinka hyvin haluaa ottaa siitä kaiken irti. Kun on noin hyvät olosuhteet, sinne haluaa mennä treenaamaan itsekseen lisää tai tekemään jotain, mikä edistää omaa uraa. 

Ero rutiköyhän Transnistrian ja ökyrikkaan Sheriffin välillä on huikea. Dahlström myöntää, että alkuun paluu harjoituskeskuksesta kaupungille tuntui kuin hypyltä eri maailmaan. 

– Alkuun se varmasti oli juuri noin. Nyt kun täällä on ollut kohta puoli vuotta, ei se enää samalla tavalla särähdä se kaupungin muu yleisilme tai se, että julkisivuja ei ole pidetty niin kunnossa. On se totta kai eri näkymä kuin treenikeskuksessa on, mutta ei se vaikuta enää omiin ajatuksiin hirveästi. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Näyttöpaikat Euroopassa

Dahlströmille se tärkein syy olla Tiraspolissa on jalkapallo. Vaikka Moldovan jalkapallosarjan muut joukkueet eivät juuri soita kelloja, on FC Sheriff tuttu nimi eurooppalaista jalkapalloa seuraaville. 

Joukkue on ollut tuttu näky Euroopan kentillä karsintakilpailuissa. Menestyskin on ollut kohtalaista. Sheriff on pelannut Eurooppa-liigan lohkovaiheessa neljästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Viimeksi kaudella 2017–2018, jolloin se jäi ulos jatkopeleistä tasapistein jatkoon menneen Kööpenhaminan kanssa.

Juuri europelit kiinnostavat myös Dahlströmiä.

– Se on se ykkösjuttu rehellisesti sanottuna. Varmasti kaikki tietävät, että ei Moldovan pääsarjaa niin seurata. Europelit ovat paikka, missä voi näyttää tasonsa ja herättää kiinnostuksen. 

Kahden ottelun ja puolen tunnin pelikokemuksen jälkeen Dahlström ei vielä osaa arvioida Moldovan liigan tasoa. Selvää kuitenkin on se, että täysin ylivertaisella budjetilla toimiva ja moldovalaisittain poikkeuksellisissa olosuhteissa harjoitteleva Sheriff on sarjan ylivoimainen ja ainoa suosikki.  

Laatu näkyy myös joukkueen harjoituksissa. Sheriff on haalinut joukkueeseensa pelaajia ulkomaiden sarjoista. Kaikkiaan Sheriffin paidassa pelaa 18 pelaajaa Moldovan ulkopuolelta, mukana myös HJK:ssa Dahlströmin seurakavereina pelanneet Faith Obilor ja William Parra. Kilpailu pelipaikoista on kovaa. 

– Se on yksi syy, miksi tänne tulin. On varmaa, että meidän päivittäinen tekeminen on laadukasta. On sen verran hyviä pelikavereita joukkueessa, että täytyy kilpailla heidän kanssaan peliajasta. Se nostaa harjoituksen tasoa. Mielestäni meillä on tosi osaava henkilöstö. Sitä kautta tuntuu, että olen kehittynyt täällä heidän alaisuudessaan.  

Ulkomaalaispelaajiin perustuu myös seuran ansaintalogiikka. Tavoitteena on palkata lupaavia pelaajia eri puolilta maailmaa ja myydä nämä eteenpäin eurooppalaisseuroille. Kauppa ei kuitenkaan ole käynyt toivotusti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

EM-paikka kiinnostaa 

Suomen miesten maajoukkue selvitti ensimmäistä kertaa tiensä arvokisoihin viime EM-karsinnoissa. Eri puolilla Eurooppaa pelattavat kisat siirrettiin pelattavaksi kesällä 2021 koronaviruspandemian vuoksi. 

Dahlström on jo ehtinyt haistella maajoukkuepelien tunnelmaa tammikuussa 2019, kun hän oli mukana Qatarin harjoitus- ja pelileirillä.

Sheriffistä Dahlström hakee nousua seuraavalle askelmalle urallaan. 

– Tavoite on päästa A-maajoukkueeseen sekä päästä seuratasolla eteenpäin. Mihin suuntaan, mihin maahan, mihin sarjaan? Sitä en osaa sanoa. 

Dahlström myöntää, että myös paikka EM-joukkueessa on käynyt mielessä. Vuosi Sheriffissä voisi hyvin olla ratkaiseva askel maajoukkuepaikan vakiinnuttamisessa. 

– Tavallaan sitä voi ajatella jopa hyvänä juttuna, että on yksi vuosi lisää aikaa kehittyä ja sitä kautta on mahdollisuus nousta mukaan.   


Lähteinä käytetty myös: BBC, Foreign Policy FC Sheriff.

Lue myös:

    Uusimmat