Huuhkajilta löytyy nuorta voimaa – vain voitto tyydyttää

Voitto. Muu ei kelpaa Suomen miesten jalkapallomaajoukkueelle eli Huuhkajille tiistain Armenia-ottelusta. Näin vakuuttavat pelaajat, kun takana on tappioon päättynyt EM-karsinta-avaus Italiaa vastaan.

–  Olemme edelleen vähän pettyneitä Italia-ottelusta, mutta keskitymme jo tulevaan peliin. Italialla oli maailmanluokan pelaajia ympäri kenttää ja loistava valmentaja. Tuollaisista otteluista oppii, keskikenttäpelaaja Glen Kamara sanoi maanantaina joukkueen majapaikassa Jerevanissa.

Seurajoukkuetasolla skotlantilaista Rangersia edustava Kamara, 23, on maajoukkueen nuorempaa osastoa ja vakiinnuttanut paikkansa miehistössä.

Päävalmentaja Markku Kanerva tunnetaan miehenä, joka ei tee pelaajistossaan tai taktiikassaan muutoksia vain muutosten vuoksi.

Italiaan ja Armeniaan matkanneessa joukkueessa on kuitenkin monivuotisten luottopelaajien lisäksi nippu melko nuorta maajoukkuesukupolvea.

Seurajoukkuetasolla hollantilaista Den Boschia edustava Leo Väisänen, HJK:n Lassi Lappalainen, Saksan Bundesliigan Augsburgin Fredrik Jensen ja KuPSin Rasmus Karjalainen osuvat ikähaarukkaan 20–22 vuotta.

Heistä Jensen ja Karjalainen on nähty kentällä aiemmissa karsinnoissa: ensiksi mainittu jo edellisissä MM-karsinnoissa ja jälkimmäinen Kansojen liigassa.

Nelikosta Karjalainen ja Lappalainen saivat tililleen minuutteja Italia-ottelussa tultuaan vaihdosta kentälle.

–  Maajoukkueeseen on aina yhtä hauska tulla. Pääsee puhumaan suomea, näkemään jätkiä ja edustamaan Suomea, Jensen intoilee.

Parikymppisten melko runsas määrä selittyy osin sillä, että loukkaantumiset ovat pudottaneet useamman tutun maajoukkuenimen avauspeleistä pois.

Armenia-ottelun alla myös Lappalainen on toipilaana.

–  Hän on flunssassa, ja on kuumetta päällä. Seuraamme tilannetta, onko pelikykyinen, Kanerva sanoi maanantaina.

Jensen ei päässyt Italia-pelissä kentälle, ja kausi Augsburgissa on ollut nilkka-, polvi- sekä nivusvaivojen rikkoma.

–  On vaikea päästä omalle tasolle, kun on vähän sellaisessa on-off-tilassa. Nyt olen pysynyt terveenä ja olen huippukunnossa, hän sanoo.

Hyökkäävänä keskikenttämiehenä tai laitapelaajana viihtyvä Jensen on yksi potentiaalisista vaihtoehdoista tulemaan tiistaina ainakin vaihdosta peliin.

 Vaikka EM-karsinnat ovat vasta alkutaipaleella, tappio Jerevanissa käynnistäisi Suomen urakan pahasti mollivoittoisena. Armenia hävisi ensimmäisen J-lohkon ottelunsa Bosnia ja Hertsegovinalle vieraissa 1–2.

Armenian ykköstähti on Arsenalin Henrikh Mkhitarjan. Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana viihtyvän armenialaisen seurajoukkueuraan ovat mahtuneet myös muun muassa Manchester United ja Borussia Dortmund.

–  Mkhitarjan on heidän avainpelaajansa. Bosnia-ottelussa hän oli osallisena melkein kaikissa Armenian hyökkäyksissä, Kanerva sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat