Huuhkajien ykkösfani Markon yli 30 vuoden kärsimysten tie on pian ohi – kertoo nyt, millaista lisätuskaa korona toi historiallisen EM-turnauksen odottamiseen

SE ON SIINÄ! Huuhkajafanit ryntäävät kentälle 0:40
Kun vuosikymmenten odotus päättyi – fanit valtasivat kentän Huuhkajien EM-unelman varmistuttua marraskuussa 2019.

"Välillä on ollut aikamoista epätoivoa".

Urheilu on ilon, riemun, surun ja pettymyksen vuoristorataa, ja sitä on myös urheilufanius. Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen eli Huuhkajien kannattajilla koko tunnekirjo on ollut esillä matkalla kohti ensi lauantaina vihdoin koittavaa EM-lopputurnausta.

Kun Huuhkajat haihduttivat ikiaikaiset haamunsa yli puolitoista vuotta sitten ottamalla ensimmäisen kerran paikan arvoturnaukseen, Töölön jalkapallostadionin kentällä pulppusi riemua. Yksi kentälle juosseista faneista oli Marko Karvinen, ja hän muistaa hetken kuin eilisen päivän.

–  Tuli vuodatettua kaikki pettymyksen kyyneleet stadionin nurmelle. Oli se aikamoinen hetki, kolmenkymmenen vuoden odotuksen jälkeen, Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry:n (SMJK) puheenjohtaja Karvinen herkistyy vieläkin.

Tuosta huipusta tultiin kuitenkin alaspäin, syynä mikäpä muukaan kuin koronaviruspandemia. Se siirsi Huuhkajien historiallisen teon vuodella eteenpäin, ja toi epätoivon ja -uskon niin Karviselle kuin niin monelle muullekin fanille. Ikuinen odotus, eikö se lopukaan?

–  Välillä on ollut aikamoista epätoivoa, kun ei yhtään tiedetty mihin tämä kehkeytyy. Meillä (SMJK:ssa) oli jo pitkälle viedyt suunnitelmat, ja sitten tulikin se, että päästäänkö ollenkaan kisoihin!

Tilannetta ei helpottanut se, että kaiken mahdollisen rajoitusviidakon keskellä EM-turnauksen järjestäjä Euroopan jalkapalloliitto (Uefa) vetäytyi aika lailla kuoreensa. SMJK kaipasi tietoa, jota ei oikein millään irronnut.

–  Tiedottaminen ja avoimuus puuttui. Lähestyimme Uefaa, mutta sama automaattiviesti oli vastauksena joka kerta, Karvinen harmittelee.

Katso video: Huuhkajafani murtui kyyneliin: Mä oon 50 vuotta odottanut

1174497 FANI-ITKEE (1)

Korona painoi kiintiöt alle puoleen

Palloliittokin on kokenut Uefan hitautta, sillä esimerkiksi tarkempi tieto maakohtaisista lippukiintiöistä saatiin vasta tällä viikolla. Lisäksi Uefan sivuilla on ollut EM-matkaajille tärkeää tietoa välillä vanhentuneesti.

–  Totta kai rajoitukset muuttuvat usein, ja onhan tämä ollut iso savotta kaikille osapuolille, Uefallekin. Onhan tämä ollut tietysti tosi hämmentävää faneille, ja välillä meillekin, Palloliiton tapahtumapäällikkö Jukka Salasuo toteaa.

Kiintiöt tarkentuivat lopulta seuraaviksi: Tanskaan noin 2  700 sekä Pietarin peleihin Venäjää ja Belgiaa vastaan noin 3  700 ja 4  300. Korona söi luvuista yli puolet: alun perin Tanska-peliin lippukiintiö oli noin 6  500, Venäjä-kohtaamiseen noin 9  000 ja alkulohkon päättävään Belgia-otteluun noin 10  000.

Lentäen, busseillen, muttei junaillen

Paikan päälle historiallista ensimmäistä Suomen miesten arvoturnausta seuraamaan lähtevät suuntaavat kisakaupunkeihin kuka mitenkin, mutta SMJK:n kautta tarjolla on ollut niin charter-lentoa Kööpenhaminaan kuin busseja Pietariin. Loppuunmyytyinä.

VR:n ilmoitus siitä, että henkilöjunaliikennettä EM-kisoihin Venäjälle ei avata, oli SMJK:lle yllätys. Itse sankarit eli maajoukkue matkaa maanantaina Pietariin yksityisellä junavuorolla, mutta kannattajille moinen ei toteutunut.

–  Mietimme sitä, mutta ei se toteutunut, Karvinen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat